Булгур

342
Калории 
12
Протеини 
76
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. Първоначално булгурът е присъствал основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е все по-консумиран в почти цяла Европа и Америка. 

Най-често булгурът се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества, като протеините.

 

Състав:

Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри (18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви. В 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеини (12,3%), мазнини (1,33 г). 

По отношение на минералните вещества и витамините, булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини, като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, аминокиселините триптофан, лизин, метионин, цистин, тирозин, аргинин, аланин, глицин и други.

Булгурът се предлага в 4 варианта – много дребен, два средно едри варианта и един много едър. Избирайки булгур, обърнете внимание, както на срока на годност, така и на самите зърна – не трябва да са загнили, навлажнени или мухлясали. Съхранявайте го в херметически затворен съд.

 

 

Здравословни ползи 

 

Една от тях е, че булгурът не губи много от съставките си при преработка/готвене. Неговите протеини и минерали си остават.

Аминокиселините в булгура участват в изработването на колаген, който прави кожата гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастните натрупвания. 

Необработените зърна булгур, помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите своя имунитет, а фибрите ще ви помогнат при проблеми с обмяната на веществата.

Доказана е ползата от употребата на булгур от спортисти, които провеждат активни и интензивни тренировки. Независимо от това, че булгурът не може да бъде определен като нискокалорична храна, той има своето място в храненето на хора, чиято цел е отслабване, защото помага за нормализирането на храносмилането благодарение на високия процент фибри. Най-полезното в случая е, че съдейства за ускоряване на обмяната на веществата и извежда от организма шлаките и токсините. Дори малки порции от храни, в които е вложен булгур, бързо предизвикват чувство за насищане, а дават достатъчно енергия на организма. Не трябва обаче да се забравя, че при диети за отслабване булгурът трябва да се използва разумно и да се осигури достатъчно висока физическа активност.

Булгурът може да бъде съхраняван в затворен, стъклен буркан и в хладилника в продължение на месеци.