Вишни

47
Калории 
1
Протеини 
12
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Вишна (Cerasus vulgaris) представлява овощно дърво, чиито плодове и зелена маса притежават лечебни свойства. Принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Сортовете вишна наброяват около 300, от които у нас виреят 40-50.

 

Използваема част на вишна

Употребяват се плодовете, дръжките и листата на вишната. С лечебна цел най-вече се използват дръжките на узрелите плодове. Дървесината й също намира приложение в бита.

 

Химичен състав на вишна

Вещества, съдържащи се във вишната:

плодове - съдържат инвертна захар и захароза, азотни съединения, свободни киселини, танини, инозин, фенолни съединения, минерални соли, органични киселини, витамини (С, К, група В, РР, провитамин А), микро- и макроелементи.
дръжки и листа - съдържат танини, захар, лимонена киселина, кварцетин, кумарин.
Във вишните се откриват още кемпферол, антоцианини, ябълчна киселина.

 

 

Лечебни свойства и приложение на вишна

 

  • диетично и лечебно;
  • освежаващо и ободряващо;
  • общоукрепващо действие;
  • противовъзпалително и антисклеротично;
  • кръвоспиращо;
  • капиляроукрепващо;
  • силно пикочогонно действие - при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур (улеснява изхвърлянето им);
  • помага при асцит, отоци;
  • анемия, хепатит, рахит;
  • благоприятства състояния, придружени с високо кръвно налягане и запек;
  • помага при възпаление на простатната жлеза;
  • повлиява импотентност;
  • подпомага полова немощ при мъжете;
  • повлиява нередовната и обилна менструация;
  • прилага се още при чернодробни и бъбречни заболявания;
  • укрепва сърдечната система;
  • диария;
  • кашлица.