Вишни
Вишна (Cerasus vulgaris) представлява овощно дърво, чиито плодове и зелена маса притежават лечебни свойства. Принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Сортовете вишна наброяват около 300, от които у нас виреят 40-50.
Използваема част на вишна
Употребяват се плодовете, дръжките и листата на вишната. С лечебна цел най-вече се използват дръжките на узрелите плодове. Дървесината й също намира приложение в бита.
Химичен състав на вишна
Вещества, съдържащи се във вишната:
плодове - съдържат инвертна захар и захароза, азотни съединения, свободни киселини, танини, инозин, фенолни съединения, минерални соли, органични киселини, витамини (С, К, група В, РР, провитамин А), микро- и макроелементи.
дръжки и листа - съдържат танини, захар, лимонена киселина, кварцетин, кумарин.
Във вишните се откриват още кемпферол, антоцианини, ябълчна киселина.
Лечебни свойства и приложение на вишна
- диетично и лечебно;
- освежаващо и ободряващо;
- общоукрепващо действие;
- противовъзпалително и антисклеротично;
- кръвоспиращо;
- капиляроукрепващо;
- силно пикочогонно действие - при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур (улеснява изхвърлянето им);
- помага при асцит, отоци;
- анемия, хепатит, рахит;
- благоприятства състояния, придружени с високо кръвно налягане и запек;
- помага при възпаление на простатната жлеза;
- повлиява импотентност;
- подпомага полова немощ при мъжете;
- повлиява нередовната и обилна менструация;
- прилага се още при чернодробни и бъбречни заболявания;
- укрепва сърдечната система;
- диария;
- кашлица.