Глухарче

45
Калории 
3
Протеини 
9
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Глухарчето - още наричано Жълтурче или Радика (Taraxacum Officinalis), е многогодишно тревисто растение, широко разпространено както в България, така и в цяла Европа. Веднъж пуснало корени върху зелени площи, е почти невъзможно да бъде премахнато от градината, поради дълбоките си корени (повече от 30 см).

Глухарчето съдържа дъбилни, смолисти, слузни и белтъчни вещества (около 15%), фитонутриенти, както и органични киселини, стерини, мазнини, холин.

Инулин - естествен пробиотик, перфектно регулиращ обмяната на веществата със съдържание до 40% в корените през есента. Особено значим е съдържащият се тараксацин, който поддържа качествен състав на вътрешно ставната течност и стимулира регенерацията на хрущялната тъкан

100 грама листа от глухарче ви осигуряват още: провитамин А, витамин B2 и витамин B6 (около 20% от дневните ви нужди), витамин C- над 55% от дневната ви доза. Не са за пренебрегване и количествата на калия и желязото (около 40%) 

Използваеми части на глухарчето са: листата, набрани през пролетта, стръковете, събирани по време на цъфтежа и коренът, събран есенно време, когато листните части започват да увяхват.

Благодарение на широкия спектър на терапевтичните му  свойства, може да се използва в различни ситуации. 

Дългата и редовна употреба на глухарчето, помага за ускоряване на метаболизма и подпомага изгарянето на мазнините. Но процесът на нормализиране на храносмилането – не е основната способност на глухарчето в стомашно-чревните заболявания. Настойки, чайове и сокове от глухарче,  могат  да се справят с интоксикация, която може да възникне при отравяне.

Сокът от глухарче, помага за излекуване на  подагра и ревматизъм. Нещо повече, рецептите  от глухарче са противопоказни за болести като рахит или крехки кости, при възрастните.   

 

 

Полезните свойства на глухарчето:

 

 • Естествен диуретик

Листата от глухарче действат като чудесен диуретик. Той увеличава производството на урина като насърчава отделянето на вода и соли от бъбреците. Глухарчето може да се използва при някои чернодробни заболявания и високо кръвно налягане, помага на храносмилателната система да работи правилно. Листата от глухарче стимулират апетита и помагат при лечението на раздразнен стомах.  

 

 • Помага при акне и други кожни проблеми

Тъй като глухарчето действа като диуретик , детоксикатор и анти-оксидант, сокът от глухарче може да спомогне за стимулиране и регулиране на системата за отстраняване на натрупването на токсини , които причиняват акне. Прилагането на млечния сок от глухарчето директно, действа срещу микробни инфекции на кожата (като се избягва зоната около очите ). Смята се, че сокът, извлечен от кухото стебло има добри анти- гъбични, противобактериални и инсектицидни свойства. Този млечно бял сок може да се използва за лечение на кожни инфекции, като екземи и особено  болести, причинени от микробни и гъбични инфекции. Сокът също може да облекчи сърбеж от ухапвания и ужилвания.

 

 • Помага при проблеми с пикучния мехур

Със своите очистителни свойства, глухарчето е  страхотно лекарство за пикочния мехур и пикочните пътища, като в същото време действа анти- микробно за насърчаване на здравословен пикочната система. Глухарчето помага при инфекции на пикочния мехур, като цистит.

 

 • Подобрява функциите на черния дроб

Корените на глухарчето работят особено добре за подобряване на храносмилането. Това често е от полза за артритни заболявания, съсиреци и кожни заболявания . При наличие на брадавиците – оказва се, че триенето на свеж сок от глухаче върху брадавицата всеки ден, в продължение на няколко седмици, е безболезнен и ефективен начин за пълното и отстраняване.

 

 • Високо хранителна супер храна

Глухарчето е богат източник на витамини A, витамин К, B комплекс, C и D, желязо, цинк. Витамин К помага на кръвта да се съсирва и насърчава развитието на здрави кости, а витамин А регулира растежа на кръвни клетки. Това диво растение  дава и добра доза от витамин С и калций в подкрепа на здравето на костите. Редовната консумация на растението е от огромна полза за подобряване и здравето на очите, поради наличието на лутеин и зеаксантин в него.

 

 • Помага за намаляване на излишните мазнини в тялото

Поради своите пречистващи и диуретични свойства, глухарчето е идеална добавка към балансирания начин на хранене и спомага за намаляване на излишните килограми. Редовното консумиране на чай от глухарче, освобождава тялото от излишните токсини и калории.

 

 

Други полезни свойства на глухарчето:

 

 • помага при умора, безсъние и невроза;
 • стимулира апетита;
 • увеличава секрецията на храносмилателен сок и поддържа храносмилателната система в отлично състояние;
 • при стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни болести приемът му е повече от препоръчителен- спомага успешното изхвърляне на бъбречните и жлъчните камъни;
 • помага в борбата с анемията ( желязото ), атеросклерозата ( калия ) - понижава съдържанието на холестерол в кръвта;
 • препоръчва се още при ревматизъм и артритни заболявания;
 • намалява симптомите на ПМС и увеличава лактацията при кърмене;
 • чаят, ползван външно, ободрява уморените очи;
 • сокът му е чудесен лек при кожни проблеми - акне, екземи, различни обриви, брадавици, мазоли;
 • съществуват изследвания, които твърдят, че това растение предотвратява растежа на раковите клетки.