Горски ягоди

33
Калории 
1
Протеини 
8
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Горската ягода е уникален плод, който е изключително витаминозен, с доказано здравословен заряд. Пресните му плодчета, както и чаят от листенцата му са вълшебен лек срещу всякакви чернодробни, храносмилателни и сърдечносъдови заболявания.

Всъщност, полезните свойства на дивата ягода трудно се надценяват. Състои се от витамини В, С и Е, фолиева киселина, каротеноиди, фруктоза и етерични масла. В допълнение, ягоди са богати на калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, натрий. Цинк, манган и мед. Заслужава да се отбележи, че флавоноидите са част от това плодове,които участват в процеса на разделяне на протеини, наситени киселини, подпомагащи абсорбцията на мазнини, танини и фибри.

Поради това ягоди се използват широко в лечението на заболявания, при които официалната медицина не е в състояние да се справи с много във всички случаи. Заслужава си да се отбележи това за медицински цели се използват не само пресни и сушени диви ягоди, но и листа, които обикновено се събират в средата на лятото, внимателно отделяне от резници с нож. Измити и изсушени на открито, те се използват за приготвяне на инфузии и отвари, както и добавени към чай.

 

 

Химически състав и полезни свойства на ягодата

 

Дървените ягоди от гората бяха обичани от нашите предци. Плодовете са богати на витамини и минерали, а повечето от компонентите са необходими за правилното функциониране на тялото.

  • бор;
  • калий;
  • мед;
  • калций;
  • магнезий;
  • натрий;
  • хлоро;
  • сяра;
  • йод;
  • цинк;
  • витамин А;
  • витамин В (1,2,5,6,9);
  • бета-каротин;
  • витамин С;
  • витамин Е;
  • витамин Н.

100 грама дърво третира съдържащи 7,5 грама въглехидрати и 0,8 грама протеин, 0,4 грама мазнини. Хранителната стойност е 41 kcal. Всичко това прави ягодите хранителни и полезни растения, които могат да се ядат дори по време на диета.

 

 

Свойства на дивите ягоди:

 

Полезни свойства:

  • подобрява възпалението;
  • премахва паразитите (червеи) и унищожава патогени;
  • тонове;
  • допълва липсата на витамини и микроелементи;
  • намалява количеството вода в тъканите, помага за отстраняване на излишната течност;
  • облекчава жлъчката;
  • благоприятно засяга хематопоетичните органи;
  • укрепва имунната система.

 

Помага при:

  • липса на апетит;
  • подагра;
  • нервни разстройства;
  • атеросклероза;
  • безсъние;
  • анемия;
  • скорбут;
  • заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

 

Полезните свойства на ягодите

 

  • Препоръчва се използването на ягоди, като универсално лекарство, при лечението на различни сърдечно-съдови заболявания. Това не е изненадващо, защото плодовете на това растение е истински шампион в съдържанието на калий, което е толкова необходимо за укрепване на сърдечния мускул. Освен това, горските ягоди съдържат много желязо, което има благоприятен ефект върху състава на кръвта и спомага за възстановяване на еластичността на съдовете. Ето защо, в разгара на сезона, когато ягодите се появяват в гората, хората с хипертония и атеросклероза се препоръчва да ядат поне 1 чаша пресни плодове от растението, на ден. Ако ги използвате за един месец, можете значително да укрепите сърдечно-съдовата си система, да нормализирате кръвното налягане, да подобрите състава на кръвта и да изчистите кръвоносните съдове от холестеролните плаки. През зимата е много полезно за хипертоничните пациенти да ядат сушени или замразени ягоди. В допълнение, за нормализиране на работата на сърдечно-съдовата система, в обикновения зелен чай трябва да добавите няколко сушени ягодови листа, които също имат лечебни свойства.
  • За храносмилателния тракт. Редовната консумация на плодове нормализира чревната перисталтика. В допълнение, влакното, което се съдържа в състава, показва холестерол и дава на тялото чувство на насищане. Плодовете на горските ягоди са предписани за стомашни язви, гастрити и дори при запек.

Горските ягоди са много полезни за ядене сурови, както за възрастни, така и за деца. Богатият витаминизиран състав ще засили имунитета и ще подобри устойчивостта на организма към инфекциозни и бактериални лезии.

  • Хора, страдащи от различни заболявания на храносмилателната система на фона на ниската киселинност на стомашния сок. Така че, при отсъствие на апетит, е достатъчно 20 минути преди хранене да се яде 1 супена лъжица захар, за да активирате работата на стомаха. Заслужава да се отбележи, че ягодите са отлично слабително и ако се вземат след хранене с 2 супени лъжици, тогава проблемът с хроничния запек може да бъде много лесно и бързо решен. Заслужава да се отбележи, че пресни ягоди имат отлични свойства за излекуване на рани. Хранене ги 2-3 супени лъжици сутрин на празен стомах, можете да се отървете от язва или гастрит в рамките на 10 дни. Плюс това, тази рецепта е много ефективна за хемороиди.В случая, когато е необходимо да се отървете от червеи, листата на ягоди ще дойдат на помощ, от която трябва да се готви хладен бульон. За тези цели, 2 супени лъжици суровини трябва да се изсипят с 0,5 литра вода, да се заври и да се изпарят при ниска температура, докато съдържанието на тигана се намали наполовина. След това бульонът трябва да се охлади и филтрира и след това да пие 2 супени лъжици (децата вземат половината от дозата) 10 минути преди хранене. Процесът на лечение е най-малко 5 дни.
  • От незапомнени времена традиционните лечители използват ягоди, за да нормализират ендокринната система, По-специално, за проблеми с щитовидната жлеза, трябва да ядете най-малко 100 грама пресни плодове всеки ден, които първо трябва да смилате с малко количество захар. При нарушения на обмен на сол от пресни или сухи ягоди, трябва да се подготви чай, който се препоръчва да пие около час преди лягане. В случай на проблеми с панкреаса, отлично лекарство е инфузия на листа от ягоди, 1 супена лъжица от която трябва да се напълни с 200 мл вряща вода, да се държи в термос за най-малко 5-6 часа, след това да се щам и да се пие сутрин на празен стомах 20 минути преди хранене.За нормализиране работата на панкреаса, този инструмент трябва да се използва най-малко 10-12 дни, след това се препоръчва да се направи почивка за 1 месец и при необходимост да се повтори лечението. Заслужава да се отбележи, че подобна инфузия може да се използва за подагра и диабет на пикочната киселина, като се вземат 50 ml след хранене. Ако кожата се вбесява много много и причинява много проблеми, те могат да се почистват няколко пъти на ден с топла инфузия на ягоди. Когато се препоръчва лечението на подагра за подготовката на компреси, които ще помогнат за премахване на подуването на тъканите. Заслужава да се отбележи, че узрелите и сладките ягоди трябва да бъдат включени в храненето на хората, страдащи от диабет и трябва да нормализират метаболизма.

Ягодите имат отлични тонични свойства и спомагат за възстановяване на имунитета при всякакви заболявания, вариращи от настинки и хранителни отравяния. Ето защо, пресни плодове на това растение се препоръчват да се ядат от хора, които са склонни към грип и болки в гърлото, а също и трябва да се  възстанови тялото, след изкарани на заболявания. В допълнение, за настинки, се препоръчва постоянно да добавяте ягоди или плодове към чая. Тази напитка помага да се елиминират храчките от дихателните органи и също така има отлични антипиретични свойства.