Грейпфрут

36
Калории 
1
Протеини 
8
Въглехидрати 
0
Мазнини 

 

Плодовете на грейпфрута са били известни и ценени с благотворното им действие върху човешкия организъм още от древните лечители. Нискокалоричен, богат на фибри и фитонутриенти, грейпфрутът е истински дар за всяка здравословна диета.

Голямото количество витамин С (в 1 плод се съдържа цялата дневна доза) предпазва от рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, пикочния мехур, както и на шийката на матката. Благодарение на грейпфрута, имунната система става много по-устойчива през зимата и трудно се поддава на вирусни инфекции и настинки.

Освен това, леко горчивият плод намалява нивото на глюкоза в кръвта и се препоръчва при профилактика срещу диабет. Силно ефективен е и в борбата с бактерии, дрожди и плесени, вируси и херпес. Инфекции в гърлото, носа и ухото, проблеми с кожата и ноктите, гингивит и вагинит също се лекуват с грейпфрут.

Грейпфрутът е и източник на витамин А – половин плод доставя 6.4% от препоръчителния дневен прием. Витамин А е необходим за доброто зрение, както и за здравето на зъбите, скелета и меките тъкани.

 

Полезни свойства на добавката от грейпфрут:

 

  • Нормализира холестерола и захарта в кръвта, разтваря натрупаните соли, премахва токсините;

  • Подобрява кръвообращението, влияе благоприятно на сърдечно – съдовата система, помага при хипертония;

  • Подобрява храносмилането. В плода се съдържат органични киселини, които стимулират производството на стомашни сокове и подобряват обменните процеси в храносмилателния тракт;

  • Активира работата на черния дроб;

  • Укрепва имунната система. Редовният прием на добавката или консумацията на пресен грейпфрут са отлична профилактика при сезонните вирусни и грипни заболявания;

  • Горчивият плод е нискокалоричен, което го прави идеалното средство за отслабване ( в 100 грама плод калориите са едва 35 );

  • Мощен антидепресант. Доказано е, че редовната му употреба премахва сънливостта, апатията и умората, укрепва нервната система и се бори с физическата и психическата умора.