Грис

360
Калории 
13
Протеини 
73
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Грисът е ценен хранителен продукт, който се получава от смилането на пшенични или царевични зърна, в резултат на което ние познаваме пшеничен и царевичен грис. Широката му употреба в кулинарията е доста застъпена у нас, но и в други страни с грис се приготвят различни хлябове, сладкиши и каши.

 

 

Състав на гриса:

 

По данни на USDA Nutrient Database в 100 грама сух продукт се съдържат:

  • Вода - 12.67 г;
  • Белтъчини - 12.68 г;
  • Мазнини - 1.05 г;
  • Въглехидрати - 68.93 г;
  • Фибри - 3.9 г.

В 100 грама грис средно се съдържат около 360 калории (в зависимост от сорта на пшеницата).

 

От витамините в гриса има завидни количества на: 

  • Витамин В1 (тиамин) - 0.387 мг;
  • Витамин В2 (рибофлавин) - 0.28 мг;
  • Ниацин (витамин В3 или РР) - 0.08 мг;
  • Витамин В5(пантотенова киселина) - 0.58 мг;
  • Витамин В6 (пиридоксин) - 0.103 мг;
  • Фолиева киселина(витамин В9) - 72 мкг.

Минералното съдържание на гриса е също голямо.

 

В 100 г продукт се съдържат: 

  • Калий - 186 мг;
  • Калций - 17 мг;
  • Магнезий - 47 мг;
  • Натрий - 1 мг;
  • Фосфор - 136 мг;
  • Желязо - 1.23 мг;
  • Манган- 619 мкг;
  • Мед - 189 мкг;
  • Цинк – 1.05 мг.

 

 

Здравословни ползи:

 

Предпазва от преяждане

Консумацията на грис оставя усещането за ситост за по-дълго, което предпазва от прекомерна консумация на храна. По този начин може да се поддържа здравословно тегло и да се загубят излишни килограми за по-кратък период от време. 
 

Повишава енергията

Грисът е идеална храна за хората, които водят активен начин на живот. Той поддържа организма „зареден“ с енергия през целия ден и предотвратява цялостното усещане за умора, типично за следобедните часове. Препоръчително е към ястието да се добавят и зеленчуци, които да прибавят вкус и фибри. 
 

Поддържа здравето на костите и нервната система

Тази храна повишава костната плътност и поддържа здравината на костите. Грисът съдържа цинк, фосфор и магнезий, нужни за здравето на нервната система. 
 

Подобрява сърдечното здраве

Хранителният продукт е отличен източник на селен, който предпазва от инфекции и укрепва имунната система. Поради тази причина, храната подобрява сърдечносъдовото здраве и в известна степен предпазва от инфаркт, сърдечна недостатъчност и др. 
 

Предотвратява развитието на анемия

Грисът съдържа желязо в изобилие. Хранителният режим, богат на желязо, подобрява кръвообращението и осигурява повече „гориво“ за нуждите на организма.

 

 

Ползите от гриста:

 

Грисът включва много магнезий и калий. Тези елементи в комбинация образуват защитна бариера, която предпазва на сърдечния мускул от засягане. В резултат на това работата на вътрешния орган се нормализира, и се предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания.

Натрупването на токоферол или витамин Е възстановява човешкото тяло след заболяване или тежка операция. Веществото е естествен антиоксидант и източник на младост. Редовното приемане на грис ще направи кожата еластична, ще възстанови увредената коса и ноктите.

Сиренето концентрира много желязо. Този елемент е необходим на възрастните и децата при борба с анемията и предотвратяването ѝ. Ястието трябва да се яде от жени и момичета в критични дни, защото през този период дамата губи много кръв. 

Входящият цинк осигурява пълното функциониране на мъжката и женската репродуктивна система. Също така елементът е отговорен за функционирането на черния дроб. Витамините от група В са необходими, за да нормализира човек психо-емоционалния фон и стабилната работа на централната нервна система.

Каша, на базата на грис, зарежда с енергия. Освен това ястието подобрява психическото и физическото представяне, подобрява паметта и визията, както и възприятието. Продуктът е необходим за деца, мъже, жени и особено за възрастни хора. В последния случай, грисът намалява риска от развитие на сенилна деменция.

Лекари съветват хората с хронични бъбречни заболявания да консумират грис. В този случай, овесена каша се приготвя във вода, а не в мляко. Ястието е предназначено за приемане на пациенти със заболявания на хранопровода, стомаха, пикочния мехур.

Шамът има обгръщащо действие. Ето защо, когато се поглъща, той защитава стените на стомаха, облекчава спазмите и болката, премахва слуз и токсични вещества от чревния тракт. Всичко това се счита за отлична превенция на стомашно-чревната онкология.

Кашата има оптимален баланс на мазнини, протеини и въглехидрати. Това позволява да бъде използван в диети. В този случай трябва да се редуват ястия, приготвени във вода и мляко. В резултат на това през цялата диета ще се почувствате добре.