Грозде
Гроздето е древен плод и е било познато в Близкия Изток още преди 7 хилядолетия. Лечебните му качества по нашите земи са били известни на траките и на древните гърци. Днес редица научни изследвания доказват здравословните ползи от гроздето за сърцето, бъбреците, черния дроб, стомаха и особено неговата роля при неутрализирането на свободните радикали, които състаряват организма или причиняват рак.
Гроздето съдържа много калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сяра, фосфор, мед, йод, бром, цинк и силиций. Плодът е богат на витамините С, В1, В2 и Д, но те се съдържат в ципата на зърната. Тя е полезна и заради това, че спомага за изчистването на токсините, натрупани в организма.
В гроздето се съдържат пектин и ферментите липаза, протеаза и инвертаза, които стимулират храносмилането.
Лечебни свойства на гроздето
Грозде против рак
Червеното грозде съдържа в ципата и семките си резвератрол, който, заедно с някои вещества в екстракта от гроздови семки предпазва организма от развитието на тумори. Такъв ефект имат и фитонутриентите елагова киселина и кверцетин, които също се съдържат в плода.
Учени от университета на Колорадо дори откриха, че най-мощният противораков ефект се постига, когато гроздето се яде, заедно с ципите и семките. Съчетанието им активира ген, който кара раковите клетки в дебелото черво да се самоунищожават, смята ръководителят на изследването Джейрам Ванамала. Той открива, че тези съединения не са токсични за здравите клетки, но унищожават раковите.
Изследователите отиват още по-напред в проучванията си, като се опитват да създадат покрити с пектин капсули, които да достигат директно до червата. Пектинът се разгражда в дебелото черво и там освобождава противораковите вещества. Ванамала и екипът му са започнали ново проучване, за да проверят възможно ли е веществата в гроздето да унищожават стволовите ракови клетки. Ако това се окаже така, ще се предотвратяват рецидивите на болестта.
Подобен експеримент е бил извършен и с болни от левкемия. Те били третирани с екстракт от гроздови семки и само за денонощие, благодарение на един специфичен белтък, раковите клетки били унищожени на 86%.
Смята се, че екстракт от гроздови семки помага при рак на кожата, гърдата, белия дроб.
Преди 4 г. ученият от Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Бабриков обяви, че е създал сорт грозде с куха семка, чрез който организмът усвоява по-голямо количество фенолни съединения, които унищожават свободните радикали.
Грозде за сърдечни заболявания
Гроздето благоприятства профилактиката и лечението на сърдечни заболявания, благодарение на това, че съдържа глюкоза. Достатъчно е за нормалната функция на сърцето е да се поемат дневно по 200-300 грама добре узряло грозде. Глюкозата е физиологичен стимулатор на сърцето, подпомага процесите на окисляване и обмяната на веществата. Затова гроздовата захар участва в енергийния баланс на човешкото тяло. Полезни за сърцето са и органичните киселини – винена, лимонена, ябълчена.
Резвератролът, който се съдържа в плода, разширява кръвоносните съдове, укрепва ги, сваля кръвното налягане и предпазва от инфаркт.
Силният антиоксидант проантоцианин, който се съдържа в ципите и семките на тъмните сортове, особено в мавруда, увеличава „добрия“ и сваля нивото на „лошия“ холестерол. Предпазва от образуване на тромби.
Грозде при диабет
Отново съставката резвератрол в гроздето регулира нивата на кръвната захар, което е от важно значение за хората, предразположени към диабет. Важен фактор за профилактика на заболяването е поддържането на нормално телесно тегло. Антиоксидантът резвератрол подпомага редуцирането на излишните мастни натрупвания в организма и предотвратява повторното им отлагане.
Грозде за черния дроб
Гроздето увеличава съпротивителните сили на чернодробните клетки, има и функцията да действа като противоотрова.
Грозде за бъбреците
Гроздето действа диуретично и така прочиства пикочните пътища и бъбреците. То засилва водно-солевата обмяна, която е жизнено важна за организма, тъй като някои органични киселини и соли повишават алкалната реакция в червата.
Гроздето не съдържа сол, затова се препоръчва при хранителни режими без натриев хлорид. Плодът намалява риска от образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Грозде за храносмилателната система
Ако гроздето се приема преди ядене, то бързо постъпва в дванадесетопръстника. Оттам органичните киселини от плода стимулират отделянето на повече сокове от жлъчката и панкреаса, които играят роля за бързото усвояване на протеините и мазнините.
На гладно, гроздето действа слабително. Високото съдържание на влакнини – около 20%, спомага за изчистването на стомаха и червата от натрупаните токсини. Перисталтиката на червата се подобрява, а преработената храна по-бързо се изхвърля от тялото. Точно този ефект играе роля в профилактиката на рака на дебелото черво.
Грозде при заболявания на дихателната система
Гроздето горещо се препоръчва на болни от туберкулоза и други остри и хронични заболявания на белия дроб. Добре е да се консумира от астматици и хора с хроничен бронхит. Гроздето прочиства дихателните пътища от секрети и храчки.
Грозде за здрави нерви и добра памет
Благодарение на съдържанието на витамини от групата В, калий и магнезий, гроздето подпомага нервната система и повишават устойчивостта към стреса. Достатъчно на ден е да се консумира 0,5 л прясно изцеден сок от грозде. Гроздето укрепва и паметта.
Полифенолите, които се съдържат в семките на тъмните сортове, имат мощен ефект при болестта на Алцхаймер. Благодарение на резвератрола в сока стимулира функцията на мозъка, паметта и координацията.
Грозде при увредено зрение
Гроздето има отлични свойства и при увредено зрение. Редовната консумация на плода ограничава риска от загубата на зрение, свързана с остаряването, известна като дегенерация на макулата. Проучванията показват, че три порции дневно намаляват риска от тази дегенерация средно с над 36 на сто.
Друго очно заболяване, което се повлиява добре от гроздето, е катарактата. Тя се причинява от действието на свободните радикали, затова в случая са полезни флавоноидите в гроздето. Те имат мощно антиоксидантно действие.
Грозде за по-добър имунитет
Редовната консумация на грозде стимулира производството на хемоглобин и на червени кръвни телца. Плодът действа общо укрепващо на целия организъм. Препоръчва се на спортисти за по-бързо възстановяване на мускулите. Смята се, че най-добър ефект за повишаване на имунитета, има едновременната консумация на грозде от бели и тъмни сортове.