Гуава

68
Калории 
3
Протеини 
14
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Гуавата /Psidium guajava/ представлява сладък и ароматен тропически плод, който притежава възхитителни здравословни и хранителни качества. Гуава всъщност е плодът на дървото Psidium guajava, което принадлежи към семейство Myrtaceae, към което се отнасят повече от 100 вида тропически храсти и малки дървета. Родината на вкусният плод е Южна Америка и е разпространена във всички тропически области. Възможно е да се отглежда и като стайно растение.

В наши дни за най-големи производители на гуава се смятат Хаваите, Карибите, Югоизточна Азия, щатът Флорида и Африка.

Дървото гуава е сравнително ниско, което притежава тъмно оцветени листа. Взависимост от климатичните условия, цъфти почти през цялата година. Цветовете са бели, силно ароматни и с множество тичинки. Плодовете се образуват само на едногодишни клончета, затова прорасналите до земята клони не бива да се изрязват.

Плодът гуава има кълбовидна форма, нежна и ароматна сърцевина, която е обагрена в жълто, но в зависимост от вида може да бъде оцветена не само в жълто, но и в червено и бяло.

 

 

Състав на гуавата:

 

Гуавата е нискокалоричен плод, който е богат на редица полезни вещества. В състава на гуавата влизат голямо количество фибри, витамин А и С, фолиева киселина и минералите мед, манган и калций, селен и ликопен, фосфор и холин.

Чрез консумацията на гуава тялото си набавя витамини В1, В3, В6, Е и К и цели 13 на брой аминокиселини, сред които най-силно са застъпени левцин, аланин, валин и изолевцин, глутаминова и аспарагинова киселина. Не на последно място трябва да се отбележат важните омега-3 и омега-6 мастни киселини.

 

100 г гуава съдържат:

  • 80 мл вода, 
  • 69 калории, 
  • 1 г мазнини, 
  • 17 г въглехидрати, 
  • 5 г фибри, 
  • 1 г белтъчини, 
  • 0 г холестерол и захари.

 

 

Полезни свойства за организма:

 

Диабет

Консумацията на гуава спомага за намаляване на кръвната захар. Тя съдържа много фибри, които регулират метаболизма и намаляват рисковете за гликемични спадове и върхове. Освен това подобрява усвояемостта на собствения инсулин, което подобрява състоянието.

 

Превенция срещу рак

Една от най-известните ползи на гуавата е мощното й действие срещу раковите клетки. Тя съдържа химикали, които спират растежа на туморните клетки. Доказано полезна е при рак на простатата и рак на гърдата.

Етеричните масла от листа на гуава са пролиферативни вещества, което означава, че са ефикасни срещу бъдещи рецидиви.

 

Диария и дизентерия

Гуавата е много богата на адстрингенти – съединения, които имат запичащо действие. Дъвченето на листата на гуавата помага за по-бързото спиране на симптомите на диария. Освен това тези съединения имат стягащ ефект и върху венците, така че спират и кървенето.

 

Щитовидна жлеза

Гуавата е добър източник на мед, който е важен компонент за регулирането на метаболизма на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в тялото, заради многобройните функции, които изпълнява. Тя регулира работата на много органи и затова е важно да бъде здрава.

 

Мозъчно здраве

Друга важна полза от консумацията на гуава е наличието на големи количества витамин В3 и В6. В3 увеличава притока на кръв и стимулира когнитивната функция. В6 е чудесен хранителен елемент за мозъка и нервните функции. Следователно, яденето на гуава може да помогне за увеличаване и подобряване функциите на мозъка.

 

Кашлица и простуда

Сокът от гуава, отварата от листа, както и целите плодове са много полезни за облекчаване на кашлицата и намаляване на симптомите на простудните заболявания и грипните инфекции.

Освен това гуавата е изключително богат източник на витамин С, който стимулира имунната система и ускорява оздравителните процеси.

 

Високо кръвно налягане

Гуавата намалява кръвното налягане, защото намалява и нивата на лошия холестерол. Подобрява кръвообращението и еластичността на кръвоносните съдове.

 

Грижа за кожата

Гуавата е чудесен спа помощник. Подобрява текстурата на кожата, помага за намаляване на кожните проблеми много по-добре от редица козметични продукти. Гуавата е богата на витамин А, В и С, както и калий, които са добри антиоксиданти. Те пазят кожата блестяща, гладка, предпазват от поява на бръчки и фини линии.