Гуанабана

61
Калории 
1
Протеини 
15
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Гуанабана или гравиола е тропически плод, който има много полезни свойства. Благодарение на това той стана много популярен.

Исторически доказателства показват, че преди много векове гуанабана е култивирана от племена на индианците. Те оценяват нейните хранителни и лечебни свойства.

В момента този плод се отглежда в различни части на земното кълбо. Гуанабана се използва за приготвяне на десерти и сладкиши.

Но мнозина все още не знаят, че този прекрасен плод има много полезни свойства за здравето.

 

Лечебни свойства на Гуанабаната

 

1. Укрепва имунната система

Гуанабана е полезен плод за имунната система
Висококачествените хранителни вещества, съдържащи се в гуанабана, допринасят за подобряване на имунния отговор на организма.
На всеки 100 грама се съдържат до 20 мг витамин С, необходим за производството на антитела.
Чрез редовната консумация  на този плод човек става по-малко уязвими към инфекции, вируси и бактерии. По тази причина се продава и екстракт от този плод като хранителна добавка.

 

2. Има антиканцерогенен ефект

Доказано е, че този чудесен плод има антиканцерогенен ефект. Той помага на онкоболните пациенти  и на тези, които са изложени на риск.
Антиоксидантите  в плода неутрализират вредите, които причиняват клетките на оксидативния стрес, и директно да атакува раковите клетки, които образуват тумор.
Гуанабана помага в борбата с 12 вида рак, включително рак на ректума, рак на гърдата и рак на белия дроб.
Според някои оценки, гуанабана действа по-силно от химиотерапия, но няма странични ефекти и е 100% безопасна. Необходими са нови изследвания, които ще дадат точен отговор на много въпроси, свързани с използването на това естествено средство за защита от рака.

 

3. Защитава нервната система

И гуанабана съдържа много витамини от група  В, затова редовното им приемане има положителен ефект върху нервната система. Реално подобряват кръвообращението и спомагат за поддържането на нормална сърдечно-съдова система.
Витамин B2 успокоява нервите и подобрява когнитивната функция.

 

4. Защитава костната система

Една от причините, поради които този плод се препоръчва за жени, деца и възрастни, е, че е с благоприятен ефект върху костната система. В него има фосфор и калий, така че води до укрепване на костите и зъбите. И трябва да се приема от жени по време на менопаузата, защото помага да се предотврати загуба на костна тъкан, която обикновено се появява в резултат на намаляване на нивата на естрогена.

 

5. Подобрява храносмилането

Хората, които изпитват храносмилателни проблеми, могат да приемат гуанабана – тя помага за подобряване на храносмилането.
Поради високото съдържание на фибри и основни хранителни вещества,  този плод защитава чревната флора и дава необходимите полезни бактерии.