Гъби

26
Калории 
2
Протеини 
5
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Гъбите са една от най-добрите храни за хора, страдащи от нервно разстройство. Причина за това е високото съдържание на фосфор, който действа изключително благоприятно на нервната система.

Най-много фосфорна киселина и калий има в кожицата на гъбата, докато в пънчето те са по-малко. Освен за нервната система, гъбите се препоръчват и за превенция на анемия.

Въпреки голямото съдържание на вода (85-90%) в тези растения, хранителната стойност на гъбите е голяма. Те са по-хранителни от всички житни растения. Дори са равностойни на граха, морковите и лещата. Установено е още, че някои сортове гъби има почти еднаква енергийна стойност с тази на месото.

Гъбите съдържат още белтъчини, въглехидрати, незначително количество мазнини, соли и витамини. Всъщност белтъчините на тези растения имат качествата и на растителните и животинските белтъчини.

В плодните тела на гъбите влизат важните за организма витамини А, В, С и D. Най-много са витамините от групата В и D. В гъбите има още ценното вещество лецитин, съдържащо фосфор и витамин D.

Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно? Опитайте да добавите гъби в менюто си. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Освен че са вкусни и здравословни, те могат да помогнат и в борбата с килограмите. Вижте някои от полезните им свойства:
 

 

Ползи за организма:

 

Гъбите са магия на природата

Толкова много разновидности ядливи гъби и всичките все полезни. Повечето гъби съдържат големи количества селен, който е важен за щитовидната жлеза, пикочния мехур. Гъбите са заредени с витамин D, особено когато растат на слънчеви места. Те са прекрасен източник на желязо, което ги прави полезни за склонните към анемия и страдащите от дефицит на желязо.

 

Единственият източник на витамин D в растителното царство

Въпреки че гъбите не са зеленчуци, нито плодове, ги причисляваме към растителното царство. Иначе гъбите са съвсем отделен клон от света на живите организми. Важното е, че след слънчевата светлина и месото на мазните риби, гъбите са следващият прекрасен доставчик на жизненоважния витамин D. За да сте сигурни, че си набавяте повече витамин D, консумирайте расли на слънце гъби.

 

Стимулират имунната система

Изследване на Американското дружество по хранене сочи, че някои видове гъби стимулират имунната система да произвежда повече антивирусни и други протеини, които се освобождават от клетките с цел предпазването им от атаките на външни патогени. Следващо изследване доказва, че гъбите имат заслуга и за по-бързото съзряване на клетките на имунната система, зараждащи се в костния мозък – дендрити.

 

Препълнени са с антиоксиданти

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, атакуващи клетките и тъканите. Те окисляват тялото и причиняват редица заболявания. Смята се, че богато цветно обагрените плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти, което е факт, но гъбите също са прекрасен източник на важните съединения.

 

Ускоряват метаболизма

В гъбите се съдържат завидни количества витамини от група В, които са важни за разпада на въглехидратите в глюкоза. Тялото изгаря глюкозата при движение и за извършването на някои процеси в организма, произвеждайки енергия. Гъбите ускоряват тези процеси като по този начин предпазват от трупане на мазнини.

 

Полезни са за пикочния мехур

Високото съдържание на селен в гъбите ги прави полезни за пикочния мехур. Той намалява риска от рак на пикочните пътища, сочат данни от изследване, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

 

Борба с рака

Ползите за здравето от яденето на гъби започват със способността да се борят с рака. Това се дължи на факта, че гъбите могат да увеличат естествените защитни средства на организма, вида клетки, които намират и унищожават раковите клетки. Всъщност гъбите могат да подтискат образуването на тумори, да предпазват ДНК от увреждане, както и да спрат клетъчните мутации, като същевременно защитават здравите клетки. 

 

Защита на сърцето 

Благодарение на състав, който пречи на производството на холестерол в черния дроб, ползите за здравето от консумацията на гъби включват понижаване нивата на холестерола - логично! Това може да предпази артериите от втвърдяване и да намали риска от сърдечни заболявания. 

 

Засилват енергията и подобряват функцията на мозъка

Ползите за здравето от гъбите се простират и до мозъка, и енергийните нива.Това се дължи на съдържанието на витамин B в гъбите, което спомага за поддържането на надбъбречната функция и превръща хранителните вещества в енергия.Витамините от вида B помагат и при функцията на невротрансмитерите, която може да помогне да се освободим от мозъчната мъгла, както и да се предотвратят нарушения на щитовидната жлеза.

Гъбите също могат да намалят възпалението, което може да предизвика спад в когнитивната функция, проблеми с настроението, нискоенергийни и възрастови и невродегенеративни заболявания. Имате хроничен стрес? Гъбите Рейши, наричани вълшебни, са подходящи за понижаване на кортизола, което позволява на тялото ви да се справи по-добре със стреса и да запази доброто ви настроение. В България се намират и на прах, лекуват и още доста тежки заболявания като рак, сърдечносъдови и др. 

 

Помагат за контрола над теглото

Ако следите това, което ядете, можете да опитате да замените месото с гъби , тъй като ползите за здравето от гъбите включват помощта при отслабване. Всъщност консумирането на гъби няколко пъти седмично е свързано със здравословно телесно тегло, намалена обиколка на талията и по-добро здравословно състояние.