Джанки

91
Калории 
0
Протеини 
22
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Джанката (Prunus cerasifera, Cherry plum, Myrobalan plum) представлява красиво цъфтящо дърво или храст, което ражда малки, в повечето случаи с кисел вкус плодове, принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). Според изследвания в страни от Балканския полуостров, джанката е определена като един от най-богатите на хранителни вещества плод, измежду представителите на род Prunus. Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Джанките са медоносни растения.

Обикновената слива произхожда от Кавказките планини, а от там е пренесена в други страни. За родина на джанките се считат Балканският полуостров и Средна Азия. Джанката е най-често срещаният сорт сливи, отличаващ се с високо плодородие и виреещ във всички части на страната, дори и в най-сухите области.

Джанките са много добър източник на енергия. Те имат диуретично действие и са богати на калий, калций, магнезий, фосфор. Макар, че са бедни на витамин C, те съдържат витамините А, B4 и B9. В състава им се включват още органични киселини, минерални соли и пектин. В листата им пък се съдържат кумарини -съединения, които предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Смятат се за полезни при ревматизъм и подагра, както и за понижаване нивото на холестерола в кръвта.

В китайската медицина, плодовете на джанката, се използват като средство против повръщане.

 

 

Полезни свойства:

 

Джанките са плодове, които притежават много полезни качества. Даряват организма с енергия и го снабдяват с безценни хранителни вещества. Тъй като са източник на фибри, тези вкусни топченца подпомагат нормалното храносмилане и са чудесен помощник при запек и лениви черва.

Според някои народни лечители, джанките помагат при повръщане и отпуснатост. Те даряват тялото с енергия и подобряват тонуса, така че се препоръчват на хора, които често се чувстват отпаднали и уморени.

Спомагат и за обмяната на веществата. Някои специалисти твърдят, че джанките успешно предпазват от остеопороза и влияят положително на жените, които са навлезли в периода на менопауза. Любопитно също така е, че в хомеопатията се използват и цветовете на Prunus cerasifera.

Есенцията от тях се влага в препарати против страх, физическо и емоционално изтощение, проблеми със съня.