Диня

32
Калории 
1
Протеини 
7
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Диня (Citrullus lanatus) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2м. дълбочина и 3м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3 – 4 скелетни разклонения, които са овласени.

Динята е цитрусов плод. Съществуват над 1150 разновидности на динята, но само около 55 вида са подходящи за консумация. Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр.

Динята съдържа деветдесет процента вода и точно това я прави популярна за тези, които искат да отслабнат. Тя не само помага за стопяването на излишните килограми, но изкарва от тялото токсините.

 

 

Полезни свойства на дините:

 

Дините са полезни за сърцето

Високото съдържание на вит. С в дините помага да се предотвратят склеротични петна, подобрява еластичността на сърдечните съдове и по този начин прави сърцето по-здраво. Всички тези фактори оказват профилактично действие върху работата на сърдечно-съдовата система.

 

Дините са врагове на раковите клетки

Още едно полезно свойство на динята е наличието на ликопин – каротиноиден пигмент, отговарящ за наситения червен цвят на плода. Ликопинът е силен антиоксидант, който помага за предотвратяването на образуване на ракови клетки. Лекарите препоръчват да пием студен зелен чай, докато ядем диня – удвоените антиоксиданти означават още по-силни профилактични свойства.

 

Дините са полезен източник на витамин B1

Този витамин отговаря за работата на нервната система и недостигът му в организма, известен като тиаминова недостатъчност, може да доведе до сериозни нарушения, сред които загуба на паметта и помътняване на съзнанието. Полезното свойство на динята е високото съдържание на вит. В1, който поддържа нормалната работа на нервната система. До тиаминова недостатъчност може да доведе и злоупотребата с алкохол, ето защо дините са особено полезни на закуска, след нощ на забавления.

 

Дините са отличен енергизатор

Както е известно, дините са 92% вода, но заедно стова съдържат и крайно полезните за организма магнезий и калий. Ето защо много фитнес експерти препоръчват да се изяждат няколко парченца диня или да се пие пресен сок от диня веднага след интензивна тренировка – в процеса на силова натовареност тялото бързо губи магнезий и калий, които излизат от организма с потта.

 

 

Други ползи на динята:

 

Хапвайки редовно диня през летните месеци, можем да прочистим организма си токсични продукти, което я прави подходяща храна при проблеми с отделителната система. Те съдържат много течности и облекчават заболявания на бъбреците, като предпазват от образуване на камъни в бъбреците, а помагат и при някои заболявания на черния дроб и жлъчката, също и при лечение на подагра. До 2,5 кг сочна любеница на ден може да помогне при отслабване на хора, страдащи от затлъстяване.

Дините съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет, за които препоръчителната дневна доза диня е около 200-300 г. Смята се, че фруктозата от динята подобрява работата на черния дроб, успоредно с което и усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.

Ако страдате от запек, било то дори и хроничен, динята би могла да ви е от голяма полза заради високите нива на магнезий и фина целулоза. Редовното хапване на сочния плод ще регулира перисталтиката на червата и ще стимулира отделянето на жлъчен сок. Поради факта, че е нискокалорична, динята влиза в състава на различни диети и е много подходяща за храна през разтоварващи дни.

Който обича да спортува, би трябвало преди всяка тренировка да изпива чаша динен сок. Съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, трайно допринася за облекчаване на мускулната треска, установили са учени от Американското химическо общество.