Домати

21
Калории 
1
Протеини 
5
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Сортовете домати са стотици – например дребни домати тип грозде, слива и чери, които може да хапвате с удоволствие между храненията, твърди малки Рома домати, подходящи за готвене и едри домати, идеални за сандвичи с авокадо и маруля. Цветовете им също могат да варират от най-бледо розово до жълто и дори лилаво. Вариантите за приготвянето им са безкрайни: сушени, панирани зелени домати, задушени, на сос, с паста, на кетчуп, с брускети, във вегетарианска супа, на пица, сос, салата…
Един съвет: съхраняването на доматите в хладилник спира процеса на зреене и влошава аромата и качеството им – така че не го правете. За да узреят по-бързо, сложете ги в хартиена кесия заедно с банан или ябълка и оставете газът етилен да си свърши работата. Никога не използвайте метални тигани, лъжици или съдове за съхранение, тъй като замърсяванията и отровите, включително алуминият, може да се абсорбират първо от доматените продукти, а след като ги изядете – и от тялото ви. Отглеждайте домати от органични семена в собствената си градина или купувайте био домати, за да избегнете замърсявания.

За да обелите домат за секунди, сложете да заври достатъчно количество вода, така че да покрие най-големия от доматите ви. Пуснете един домат вътре и след това още един, като извадите първия с неметална решетъчна лъжица. Повторете това докато всеки от доматите е останал потопен за около 15 секунди. Това е всичко необходимо, наистина. Когато изстинат, отстранете горната част с остър нож, направете „X” в долната им част и отделете кожата. Готово!

 

 

Здравословни ползи от доматите

Едно от удивителните неща на доматите е голямото разнообразие и количество хранителни вещества, които осигуряват. Така че те са не само вкусни, но са и полезни за вас, защото осигуряват отлични количества фибри, витамин А, C (който предпазва от инфекции) и К, калий (който контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане) и манган. Съдържат и добри количества витамин Е (алфа токоферол), тиамин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, магнезий, фосфор и мед.
Доматите осигуряват 38% от дневните нужди от витамин C, 30% от нуждите от витамин А и 18% от витамин К. А най-хубавото е, че не съдържат мазнини и холестерол.
В случай, че не сте запознати, въпросът за Бисфенол А (BPA) е много важен що се отнася до консервираните храни; в това число и доматите. Това е вещество във вътрешното покритие на опаковката, което на теория отделя храната от метала или консервата, но е вредно, тъй като може да попадне в тялото и да засегне сериозно мозъка, поведението и простатната жлеза при ембрионите, бебетата и децата, както и начина, по който естрогенът се метаболизира. Може да попадне и в кърмата – общо взето не е полезен нито за жените, нито за когото и да било.
Интересен факт е, че Американската Агенция по контрол на храните и лекарствата потвърди евентуалния риск, свързан с нивата на BPA и призна за прибързани предишни доклади, в които се твърди, че няма причина за притеснение, както и обяви плановете си да преразгледа въпроса до март 2012. Досега обаче все още няма установен стандарт. Европа от друга страна, ограничава частиците на милион до 600. Забележка: за да контролирате приема, търсете етикети „без BPA” на всички консервни кутии.

 

Хранителна стойност на доматите ( за 100 г.)

Калории  32
Въглехидрати  7 g
Захар  5 g
Фибри  2 g
Протеини  2 g

 

Изследвания върху доматите

Тестовете показват, че е възможно доматите да имат превантивно действие срещу рак на простатата особено ако се приемат в големи количества. Ако класифицираме процентния прием като висок, среден и нисък, то един домат на ден се счита за нисък прием.
Много се говори за свойствата на флавоноидите и антиоксидантите да неутрализират вредните свободни радикали в тялото. Ликопенът се съдържа в голямо количество в доматите. Този антиоксидантен флавоноид има способността да защитава клетките като предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи и съответно от резултата, до който те могат да доведат – рак на кожата.
Друг известен фитонутриент в доматите е зеаксантинът, който филтрира UV лъчите и предпазва очите до степен, в която може да предотврати дегенерацията на макулата, свързана с напредване на възрастта.
Ликопенът в доматите доказано намалява оксидативния стрес и риска от остеопороза, но учените са провели и допълнителни изследвания, за да установят ефекта от недостатъчния ликопен в храненето на 23 жени в постменопауза в продължение на месец. Резултатите са показали не само изчерпани нива на ликопен, но и „значително“ занижени нива на лутеин, зеаксантин, каротин, ензим супероксид дисмутаза, каталаза, глутатион пероксидаза.
Тези резултати доказват способността на ликопена да поддържа плътността на костите и да възпрепятства остеопорозата.