Жълъди

387
Калории 
6
Протеини 
24
Въглехидрати 
41
Мазнини 

Жълъдите представляват плодовете на дъбовото дърво Quercus, което се среща в много разновидности. Представители на този род са разпространени на няколко континента. Плодът е с компактни размери. Дълги между един и пет сантиметра, а обиколката им достига от 1.5 и 3.5 сантиметра.

Жълъдите притежават едно семе (понякога и повече), което е покрито от чуплива черупка.Семето узрява за около шест месеца или година. Понякога узряването отнема и 18 месеца. Жълъдите са снабдени и с нещо като шапчица. В началото тези плодчета са зеленикави, но с напредването на есента добиват жълтеникав до кафеникав цвят.

След като се откъсне от дървото и падне на земята, жълъдът обикновено бива заровен от горските обитатели и образува малки коренчета. Благодарение на тях се появява нежна фиданка, която първоначално се развива сравнително бавно, но през последните години от живота си наедрява бързо.

Жълъдите се използват за храна от редица животни, сред които катерици и диви свине. Те могат да бъдат консумирани и от хората, стига да се обработят по подходящ начин. В противен случай консумацията им може да се окаже неблагоприятна за човешкия организъм.

 

 

Състав на жълъда:

 

Жълъдите имат богат състав, който обуславя тяхното лечебно действие. Те са източник на наситени-, полиненаситени- и мононенаситени мазнини, а също така вода и белтъчини. В тях се съдържа известно количество аминокиселини като глутаминова киселина, аспаргинова киселина, аргинин, левцин, лизин, пролин, триптофан, хистидин, цистеин и др. В състава на жълъдите ще откриете още мед, манган, цинк, фосфор, желязо и калций.

Куп изследвания показват в жълъдите има витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В6.

 

 

Лечебни свойства:

 

Зъбобол

Жълъдите помагат при лечението на венците и зъбобол, полезни са при различни видове отравяния. В допълнение, жълъдите на дъба имат благоприятен ефект върху храносмилателната система: тяхната отвара се използва при стомашни разстройства, остър и хроничен колит.

 

Диабет

Ако имате проблем със захарния диабет, отново може да разчитате на жълъдите. За лечение трябва да се сдобиете със зрели жълъди, които се изсушават и смилат на прах. Лечебната съставка се приема по 1 ч.л. заедно с чай по 3 пъти на ден. За оптимални резултати трябва да се отнесете сериозно към лечението с жълъди, тъй като то трябва да продължи поне 1 месец. При проблеми със стомаха и по-точно при колит прилагайте същото лечение.

 

Проблеми със сърцето

При заболявания на сърцето е хубаво да се пие от кафе от жълъди. Смлените жълъди се пекат в тиган, като се бъркат, докато потъмнеят. После се оставят 1 час да изстинат. Вари се като кафе – 1 чаена лъжичка на 1 чаша вода.

 

Кашлица при децата

Може да се добави мляко и захар. Това кафе често се препоръчва и за деца с кашлица, бронхит, астма. Оказва се, че това е много вкусна напитка, подобна на мляко с какао, която действа много ободряващо.

Сокът от зелени жълъди пък помага при нервни заболявания, анемия и продължителна менструация. Изчистените жълъди се пускат в месомелачка или чопър, след което сокът се изстисква през няколко марли. Приема се по 2 с.л. с 2 с.л. мед, по няколко пъти на ден, преди хранене.