Зеле

25
Калории 
1
Протеини 
5
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Ако искате да имате красива и сияйна кожа и имунна система, която е достатъчно силна, за да се пребори буквално с почти всеки проблем, не забравяйте този толкова полезен и добре познат зеленчук.

Зелето е изключително мощна храна. Древните лечители вярвали, че този зеленчук  съдържа енергия от луната, защото расте на лунна светлина. Модерната наука за храненето обяснява неговите полезни свойства с високите нива на сяра и витамин C в съдържанието му. Или казано по друг начин: Заслужава си да добавите тази супер храна към седмичното си меню.

 

Зелето е идеално за загуба на телесно тегло!

В чаша сварено зеле се съдържат едва 33 калории. То е с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри. Зелето определено е и добър източник на т.нар. ‘умни въглехидрати’ (или сложни).

 

Зелето е храна за мозъка!

Този зеленчук е пълен с витамин К и антоцианини, които подобряват умствената функция и концентрацията. Тези хранителни вещества също така предотвратяват увреждането на нервни клетки, като по този начин се оптимизира защитата срещу болестта на Алцхаймер и деменция. Червеното зеле притежава най-високите нива на тези изключително полезни нутриенти.
 

Зелето е с високо съдържание на сяра – ‘разкрасяващият’ минерал!

Зелето помага при мазна кожа, склонна към акне. Сярата е от съществено значение за наличието на кератин – протеиновото вещество, необходимо за здравето на косата, ноктите и кожата.

 

Зелето съдейства за детоксикация на организма!

Високото съдържание на витамин C и сяра в зелето помага за премахване на токсините (свободните радикали и пикочната киселина). Това всъщност са основните причини за поява на артрит, кожни заболявания, ревматизъм и подагра.

 

Зелето съдържа известните с антираковите си свойства съединения лупеол, синигрин и сулфорафан!

Те стимулират ензимната активност и подтискат (инхибират) растежа на раковите клетки. Научно изследване, в което участвали само жени, показва редуциране на риска от рак на гърдата, когато кръстоцветни зеленчуци, каквото е зелето, са били добавени към техния хранителен режим.

 

Зелето регулира високото кръвно налягане!

Високото съдържание на калий помага, като разширява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв.

 

Зелето помага при главоболие!

Топъл компрес с листа от зеле може да помогне за облекчаване на главоболие. Откъснете и начупете няколко зелеви листа, сложете ги в кърпа и положете компреса върху челото. При хронично главоболие, изпивайте 25-50 мл пресен зелев сок на ден.

 

Зелето се използва за облекчаване на махмурлук още от римско време!

 

Зелето има противовъзпалителни свойства и регулира нивата на кръвната захар!

Доказано е, че естествените червени пигменти в червеното зеле (беталаини) понижават нивата на кръвната захар и стимулират производството на инсулин. Разбира се, зелето не съдържа бяла захар, а наличието на прости захари е незначително. Беталаините имат мощни противовъзпалителни свойства, точно както е в случая и при цвеклото.

 

Любопитни факти за зелето:

  • В някои детски приказки и легенди се казва, че бебетата се появяват от сърцевината на зелките
  • Зелето се приема за национално ястие в Русия. Руснаците консумират около 7 пъти повече зеле в сравнение със средностатистическите американци например
  • В китайски свитъци от 1 000 г. пр. н. е. се заявява, че бялото зеле е лек за плешивостта при мъжете
  • „То ще те накара да се чувстваш сякаш не си се хранил и ще можеш да пиеш, колкото искаш!”, твърдял Катон, римлянин, който живял до 80-годишна възраст и хапвал зеле преди и след хранене

 

История на зелето

  • Зелето е един от първите известни на човечеството зеленчуци
  • Появата на зелето датира от 4 000 г. пр. н. е. в провинция Шенси (Shensi) в Китай
  • Около 600 г. пр. н. е. келтите пренесли зелето от Азия в Европа
  • През 1536 г. френският мореплавател Жак Картие донесъл зелето в Америка
  • При известното първо плаване на капитан Кук (17 век) много от членовете на екипажа били спасени от гангрена, като лекарят на кораба правел компреси със зелеви листа и ги нанасял върху раните им

 

Внимание!

Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, трябва да избягват консумирането на по-големи количества зеле. То повлиява на усвояването на йод от организма, който е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза. Това важи за всички кръстоцветни зеленчуци.

 

Видове зеле:

Има много различни видове зеле, които се отличават по вкус и употреба.
Те включват: зелено зеле, зеле напа, червено зеле, савойско зеле (къдраво зеле, кел), бок чой, брюкселско зеле и др.
 

Хранителен състав

Съставът на зелето изобилства от витамини, минерали и фибри. То също така съдържа фитонутриенти, които са известни с противораковите си свойства.