Зелени домати
Използването на зелени домати е станало популярно като алтернативно и евтино лекарство. Те лекуват неприятните варикозни вени, които се образуват в краката.
Трябва да се отбележи една важна особеност - консумацията на зелени домати в суров вид трябва да се избягва, защото съдържат вещесатва, които в големи количества може да имат токсичен ефект. Тези вещества обаче се неутрализират бързо в процеса на термична обработка или ферментация на зелените домати. Хубаво е, че има редица начини за кулинарна обработка на тези зеленчуци с включването им в състава на много вкусни гозби. И туршиите са само един пример от доста големия списък.
Зелените домати са богати на витамини от почти всички групи и на вещества, които организмът използва за синтезата им (т. нар. провитамини). Високо е количеството например на бета-каротин, известен и като провитамин А, защото от него организмът синтезира витамин А.Високо е съдържаниеот в зелените домати и на витамин С и В-комплекс. Към тях можем да добавим и сравнително рядко срещаният витамин К. Този състав осигурява мощно антиоксидантно действие, но това далеч не изчерпва ползите от консумацията на зелени домати.
Лечебни свойства на зелените домати:
Този зеленчук съдържа големи количества ликопен. Това е антиоксидант, който помага за борба с оксидативния стрес и възпалението.
Неговите натурални киселини действат подобно на някои съединения в аспирина. По този начин се стимулира кръвообращението и се намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.
В някои случаи, зелените домати възстановяват функциите на вените. Това, от своя страна, насърчава притока на кръв към сърцето.
Освен това, доматите са много освежаващ зеленчук. Те са богати на вода и прилагането им успокоява умората и напрежението.
В състава им се отчитат също и микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий и манган, макар и в не толкова високи дози. По-голямото предимство на зелените домати в този аспект е не количественото, а качественото съдържание на състава им.
Друго предимство на зелените домати е много ниската калоричност и високото съдържание на протеини и фибри. Така, едновременно засищат и носят здравословни ползи, без да провокират риск от затлъстяване.