Зелен чай
В продължение на хилядолетия зеленият чай е една най-консумираните напитки в света. Той е сред продуктите с изключително висока концентрация на антиоксиданти.
Чаят се приготвя от изсушени листа на храста на Camellia Sinensis и може да бъде категоризиран в четири вида, в зависимост от нивото на окисление: бял (неокислени пъпки), зелен (неокислени листа), оолонг (частично окислени листа), и черен (окислени листа).
Ползите за здравето идват от антиоксидантите, които съдържа, като - флавоноиди, известни също като катехини.
Всички чайове, съдържат антиоксиданти, макар зеленият и черният чай да съдържат най-големи количества флавоноиди.
Състав на зелен чай:
В зеленият чай се съдържат огромни дози витамин С и витамин Р. Витамин Р укрепва стените на капилярите, намалява тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора.
Дневната доза от зелен чай, която е достатъчна като профилактична мярка, възлиза на 2-3 чаши. Обичайната доза е 250-300 мг, приета веднъж дневно. Хранителните добавки със зелен чай, които се продават в магазини за натурални продукти и аптеките, също имат терапевтично действие.
Ако сте любители на напитката чай с прясно мляко, е добре да знаете, че така се лишавате от някои негови лечебни качества. Причината за това е, че белтъчините в млякото се свързват с полифенолите и потискат неговите лечебни свойства. Зеленият чай съдържа катехини, които са потенциални антиоксиданти – 100 пъти по-мощни от витамин С. Те доказано защитават клетъчната ДНК от изменения, прогресиращи до ракови заболявания. Черният чай също съдържа катехин, но в много по-малки количества.
Ползи за здравето:
За отслабване
Зеленият чай подпомага изгарянето на мазнините. Консумацията му може да допринесе за ускоряване на метаболизма, тъй като неговото антиоксидантно действие помага на черния дроб да функционира по-ефективно.
Според скорошно проучване в САЩ, сред мъжете с наднормено тегло се установява, че без други промени в диетата или в двигателната активност, пиенето на зелен чай три пъти на ден изгаря до 200 допълнителни калории на ден.
Зеленият чай спомага и за увеличаване на енергията
Смята се, че катехините, открити в зеления чай, спомагат за създаване на термогенеза - производство на топлинна енергия в тялото, което е свързано с изгарянето на калории. Тези съединения могат да инхибират някои химикали в мозъка, за удължаване на термогенезата. В едно проучване, при участниците, които консумират по четири чаши чай дневно, се наблюдава изключително високо окисление на мазнини (от 12 на сто ) и изгаряне на средно 67 допълнителни калории на ден.
Зеленият чай предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Установено е, че консумацията на зелен чай служи за намаляване на LDL (лошия) холестерол, тъй като точно неговият мощен антиоксидантен ефект предпазва от окисляването на LDL холестерола в артериите. Образуването на анормални кръвни съсиреци (тромбоза) е водеща причина за инфаркт и инсулт, а за зеления чай се установява, че потиска образуването на кръвни съсирек толкова ефективно, колкото и аспиринът.
Освен за намаляване на LDL холестерла, зеленият чай служи за увеличаване на HDL (добрия) холестерол и за подобряване на функцията на сърцето. Според китайско проучване, публикувано наскоро, се наблюдава 46% -65% намаляване на риска от хипертония при редовните потребители на Oolong или зелен чай, в сравнение с хората, които не комсунират този чай.
Зеленият чай може да помогне и за понижаване на кръвното налягане. Основната причина за хипертония (високо кръвно налягане) е ензим, който се секретира от бъбреците и се нарича ангиотензин - конвертиращия ензим (ACE). Популярните лекарства за хипертония действат като АСЕ-инхибитори: чрез блокиране на действието на АСЕ, кръвното налягане се намалява. Зеленият чай е естествен инхибитор на ACE и няколко медицински изследвания доказват понижаване на кръвното налягане при хора, консумиращи екстракти от зелен чай.
За предпазване от диабет
Когато се консумира нишесте, то изисква ензима амилаза да го разбие на прости захари, които да може да се абсорбират в кръвния поток. Полифенолите на зеления чай инхибират амилазата и спомагат за достигане на по-ниски нива на кръвната захар.
За предотвратяване на хранително отравяне
Поради способността си да унищожава бактерии, пиенето на зелен чай по време на хранене може да намали риска от бактериално хранително отравяне. Това предотвратява растежа на опасни чревни бактериални щамове като например клостридии и Е. коли и насърчава растежа на полезните бифидобактерии.
За предотвратяване на лошия дъх
Пиенето на зелен чай, който е естествен антибактериален агент, по време на хранене може да помогне за унищожаване на бактериите в устата, причиняващи кариес и лош дъх. Заедно с природния флуорид, намерените в чая полифенолите и катехините, се свързват с убиването на бактериите, които причиняват кариес, лош дъх и заболяване на венците - причина номер едно за загуба на зъби.
Според изследване, публикувано тази година, употребата на една или повече чаши зелен чай на ден се свързва в значителна степен с намаляване на риска от загуба на зъби.
В помощ на борбата срещу хепатит
Вирусният хепатит често е предизвикан от високите нива на желязо в черния дроб. Зеленият чай понижава нивата на желязо в тялото, така че може да има директен антивирусен ефект срещу някои щамове на хепатит.
Зеленият чай може да предпази от рак
Има все повече доказателства, които предполагат, че зеленият чай съдържа съединения, които се борят с рака. Чаят съдържа съединение, наречено EGCG (Епигалокатехин галат), което подпомагат инхибирането на растежа на кръвоносните съдове. На катехините, открити в чая се приписват свойствата да предотвратяват мутация в клетките, да деактивират някои канцерогени и да намаляват образуването и растежа на тумори. Пиенето до четири чаши на ден може ще помогне и на вас да се възползвате от тези противоракови ползи.
За здрави кости
Едно скорошно изследване показва, че антиоксидантите в зеления чай могат да предотвратят или намалят тежестта на симптомите на ревматоиден артрит. Антиоксидантите в чая инхибират СОХ-2 гена, който предизвиква възпаление и действат на същия принцип като противовъзпалителните средства.
Рутинната консумация на чай, особено за повече от 10 години, се свързва с намаляване на риска от остеопороза и фрактури. Смята се че чаят помага за намаляване на загубата на костна тъкан чрез антиоксидантно си и противовъзпалително действие.
Зеленият чай подобрява имунитета
Гаргарата със зелен чай повишава имунитета срещу грип и простуда, според проучване в Япония. Изследванията в Харвардския университет сочат, че зелените химикали в чая стимулира гамаделта Т-клетки, които укрепват имунитета срещу бактерии и вируси.
Зеленият чай може да защити срещу болестта на Алцхаймер
Едно скорошно двегодишно проучване на група от хора на възраст 80 и повече години установи, че 96 на сто от тези, които пият десет чаши зелен чай на ден не показват признаци на когнитивни нарушения, в сравнение с едва 12 на сто от тези, които не пият зелен чай.
Зеленият чай може да подпомогне борбата с алергии
Изследователи в Япония са идентифицирали съединение в зеления чай, което блокира ключов клетъчен рецептор, участващ в изработването на алергична реакция. Съединението епигалокатехин галат, действа, като блокира производството на хистамин и имуноглобулин Е, двете съединения в организма, които главно участват в предизвикването и поддържането на алергични реакции.