Земна ябълка
Гулията, наричана още земна ябълка, има дълга история, но много хора все още не я познават и не смеят да я включат в менюто си. Земната ябълка (на латински Helianthus tuberosus) е член на семейство Сложноцветни, което моментално я прави роднина и на вече известните ни растителни видове – слънчоглед, бял равнец, лайка, еделвайс, маргаритка.
Външният вид на гулията е почти също толкова объркващ нейното спокойно разпознаване, колкото и въпросът с името ѝ . Освен земна ябълка, растението, наподобяващо външно на картоф и корен от джинджифил, бива наричано още йерусалимски артишок и топинамбур. Топинамбурът е култура, която е пренесена в Европа от Северна Америка, някъде около седемнадесети век. Стъблата на растението гонят височина от цели 3 м, а листата – широки от 7 до 10 см и дълги някъде 10-20 см са с форма на яйце, леко заострени, с груба външност. Гулията цъфти в яркожълто (в периода август-ноември), с цветове от по 4 до 8 см (в диаметър).
Грудките на гулията са онази част от нея, която е използваема за храна под най-различни форми. Ако предпочитате да консумирате земната ябълка в суров вид, вероятно вкусът ѝ ще ви напомни на сладка ряпа, почти толкова хрупкава, колкото шепа сурови орехи. Ако пък решите да я изпечете, въпреки ясно изразената сладост (аналогична на тази на моркова и пащърнака), ще видите, че наподобява до голяма степен на добре познатия ни картоф.
Полезни свойства:
Консумацията на земна ябълка регулира кръвното налягане и действа благоприятно на храносмилателната система. Топнамбурът е много подходящо средство за повишаване защитата на имунната система при инфекции и отслабен организъм. Тъй като инулинът в земната ябълка способства усвояването на калция и магнезия, с които бива приет, растението се препоръчва и като превантивна мярка срещу остеопороза.
Земната ябълка е много разпространена като средство за понижаване нивата на кръвната захар и намаляване на необходимите инсулинови дози при хора, страдащи от диабет тип I. За разлика от картофите, при които нишестето се разгражда до глюкоза и така повишава кръвната захар, инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по начин не повлиява драстично нивата на кръвна захар.
Не на последно място, грудките на земната ябълка, могат да послужат като средство за пречистване на кръвта и са полезни за черния дроб и бъбреците. Растението е в състояние да изведе от организма различни замърсявания и тежки метали.
Гулията е богата на инулин – естествен пробиотик
Най-често гулията се свързва с богатото съдържание на инулин в нея. Много е важно да правите разлика между инулин и инсулин. Инулинът представлява природен, естествен полизахарид, които се състои от фруктоза във високите 95%. Тези 95% инулин в земната ябълка играят ролята на естествен пробиотик, стимулиращ развитието на благоприятните за нашата чревна флора бактерии.
Освен това, инулинът влияе положително и върху усвояването на калция в човешкия организъм, намаляне и поддържане на ниски нива на холестерол в кръвта, а също така възпрепятства развитието на злокачествените заболявания.
В гулията има много витамини и микроелементи
С инулина не се изчерпват всички ползи, които гулията носи на нашето здраве. Освен, че тя е нискокалорична храна (само 73 калории в съдържание от 100гр.), в нея ще намерите значителен брой от биоактивни вещества. Например фосфор, цинк, калий, магнезий, силиций, желязо, пектин, органични киселини, аминокиселини, както и витамини от група B и витамин C.
В случай че нямате нужда от растението с цел третиране на конкретно заболяване, може да го добавите към менюто си с чисто профилактична насоченост или детокс – за пречистване на бъбреците, черния дроб и кръвта. Способна е да спомогне и засили процеса на очистване, извеждайки замърсявания като различни токсини и тежки метали.