Зехтин
Зехтинът, наричан още „ течно злато“ в кухнята, е известен не само със своите кулинарни качества, но и със способностите си да лекува. Вижте какво трябва да знаете за лекуване със зехтин.
Какво лекуваме със зехтин?
Зехтинът дължи лековитите си свойства на полезния си състав, комбинация от витамини, минерали, ненаситени мазнини. Благодарение на антиоксидантите в съдържанието му, захтинът осигурява защита на организма и подсилва имунната му система.
Лекарите препоръчват използването на „течното злато“ в кухнята за намаляване на лошия холестерол и като превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система. Специалисти твърдят, че редовната консумация на зехтин предпазва също от диабет от втори тип, като контролира нивата на инсулин.
Зехтинът се препоръчва и за болните от остеопороза, както и на застрашените от болестта, тъй като растителната мазнина помага за усвояването на калций от организма и по този начин подобрява минерализацията на костите. Заменете олиото със зехтин и за да подобрите мозъчната дейност, да ускорите метаболизма, да предпазите стомаха си от язва и гастрит.
Рецепти за лекуване със зехтин
При гастрит: сутрин на гладно се приема по 1с.л. зехтин, след което се хапва една филия хляб. Процедурата се повтаря 14 дни, правят се 3 седмици почивка и се започва отново.
При проблеми с жлъчката: сутрин на гладно се пие лечебен „коктейл“ от половин чаена чаша топло мляко и 1с.л. зехтин, а след това една чаша фреш лимон.
При изгаряне: правят се компреси от извлек от бял равнец и зехтин.
При болки в ухото: 1/2 кафена лъжичка зехтин се нагрява и се капва в ушния канал. Запушва се с памук и на главата се слага шапка или се увива с шал.
При екзема: в продължение на 3 седмици се държи на слънце смес от стрити на прах цветове на жълт равнец и зехтин. След това болните места се мажат с лекарството.
Използвайте чист зехтин за външно приложение при загрубяла кожа, напукани устни, ужилване от пчела.