Извара
Изварата е много ценен продукт добита от краве мляко.Тя е много полезна главно поради няколко особености: евтина е, съдържа много фосфор, белтъчини, калции, млечна захар и много малко сол. 100 г. извара съдържа толкова белтък, колкото 3 яйца или 100 г свинско месо.
Изварата е много полезна за хората с наднормено тегло, тъй като тя не съдържа почти никакви мазнини и може да замени кашкавала и сиренето, които имат високо съдържание на мазнини.
Изварата има следният състав на 100 грама: 80 г калции, 4 г млечна захар, 16 г белтък, 0,2 сол, 140 мг фосфор, малки следи от мазнини и желязо.
За лечебна цел по 200 – 300 г дневно количество се прилага при болести на черния дроб, при атеросклероза, при болести на сърцето с отоци по крайниците, туберкулоза на белите дробове и при затлъстяване.
Изварата е много удобен продукт за провеждане на разтоварителни дни; по 500 – 600 г се приема през целият ден прясна сладка извара със 150 г захар или мед, разпределена на пет равни порции. По такъв начин затлъстелите могат да загубят 2-3 гк от теглото си. С извара могат да се приготвят най-разнообразни напитки, ястия, хайвери, сладкиши, банички и други.
Лечебни свойства на изварата:
При болки в гърлото, ларингит, пневмония, кашлица, ангина.
При остри възпаления на гърлото и/или бронхите, протичащи с кашлица, пневмония, ларингит, ангина или просто болки в гърлото, нашите баби препоръчват компрес с извара.
При болки в ухото.
При отити и болки в ухото компресът с извара е незаменим.
За щитовидна жлеза.
При болна щитовидна жлеза и наличието на възли в нея, народните лечители препоръчват отново компреси с извара, които се прикрепват в областта на шията.
При подагра.
Липсата на пурини в изварата я прави една от най-добрите храни при подагра. Освен това тя повлиява благоприятно на ставите благодарение на високите калциеви нива.
При остеопороза.
За предпазване от остеопороза изварата играе главна роля. Продуктът изобилства от калций и е възможно най-доброто средство за запълване на неговите дефицити. Изварата е по-добър вариант дори от калциевите добавки, тъй като синтетичният калций не се усвоява напълно и според някои учени повече вреди, отколкото помага.
При бременност.
При бременност изварата е препоръчителна за консумация поради две причини. Освен, че набавя на бременната жена необходимия калций и протеини за изграждане на костната система на плода, тя допринася за редуциране на мъчителните киселини.
Разстройство.
Изварата е ценен продукт, който присъства задължително в хранителния режим при разстройство. Тъй като е с ниско съдържание на фибри тя се препоръчва за успокоява на раздразнения стомах. Консумацията й не води до допълнителна загуба на течности.
Акне.
При акне изварата е част от здравословното меню, в което трябва да присъстват още нетлъсти меса и риба. Този невероятен млечен продукт може да намажете и директно върху кожата, за да се избавите от упоритите пъпки. Прекомерното омазняване на кожата, грозните черни точки и пъпки ще намалите с маска с извара и куркума.
Гастрит.
На пациентите с гастрит и язвена болест не се препоръчва традиционната извара заради по-високата й киселинност. Те е добре да консумират прясна извара, тъй като тя се отличава с по-ниска киселинност.
Жлъчка.
При проблемна жлъчка е задължително в менюто си да включите извара. Тя не натоварва деликатния орган и съответно консумацията й не води до нежеланите ефекти, които имат повечето храни при болна жлъчка.