Калмари
Морските продукти са известни с техния богат химически състав и полезни свойства.
Калмарите представляват главоноги мекотели, които обитават почти всички морета и океани на Земята. Съществуват повече от 200 вида – но човекът използва за храна само няколко от тях. Специалистите смятат, че месото от калмари е много по-полезно от това на птиците и сухоземните животни.
Ползите от калмари за здравето е огромна:
- Желязо – добро ниво на хемоглобина на кръвта и съответно я насища с кислород;
- Калий – здрава сърдечна и мускулна мускулатура;
- Магнезий – силна нервна система, устойчивост на стрес;
- Калций – за здрави зъби, здрави кости, по-здрави коса и кожа;
- Натрий – контролира метаболитните процеси в клетките на организма, поддържа киселинно-алкалния баланс;
- Йод – подпомага здравето на щитовидната жлеза, балансира хормоните;
- Мед – необходим е за образуването на кръвта, с необходимите показатели, с което произтича и здраве на всички органи;
- Флуоро – образуването на костна тъкан и силен здравословна паста за емайл;
- Манган се съдържа в човешкия организъм в много малки количества, но участва изцяло във всички протичащи процеси;
- Селен – мощен антиоксидант и имуностимулатор;
- Кобалт – благоприятно въздейства върху работата на щитовидната жлеза;
Съдържанието на йод и кобалт е месо от калмари, води сред всички останали продукти.
Ползи за организма:
Месо от калмари е с високо съдържание на протеини. Наличието на витамини от група В, С, Д и РР правят калмарите изключително полезни за здравето. Включвайки това мекотело в диетата си, човек оптимизира работата на щитовидната жлеза. Това е основно влияе на производството на хормони, които се занимават с абсолютно всички органи и системи в организма.
Калмарите съдържат минерали, които са полезни за свойствата на сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат. Разреждайки диетата си този морски продукт, човек провокира имунната система и способността на организма да се изчисти от токсините и холестерола. Това намалява риска от атеросклероза, като свива и укрепва кръвоносните съдове.
Калий и натрий, влизащи в състава на месо, имат лек диуретичен ефект. Това предотвратява натрупването в организма на излишни течности, което елиминира появата на високо кръвно налягане.
Полезните свойства на калмара
Месото от калмар има отличен вкус, висока хранителна стойност и лечебни свойства. Ето защо, се нарича "морски женшен".
Използването на калмари поради съдържанието на много хранителни вещества и витамини:
- протеин;
- Витамини С, В1, В2, В6, В9, РР, Е;
- Полиненаситени мазнини.
Калмарите съдържа огромен брой микро- и макроелементи, които са важни за човешкото здраве:
Съдържанието на желязо и калий в калмари поддържа нормалното функциониране на сърцето. В допълнение, бялото семпло месо не съдържа холестерол. Йодът е изключително необходим за поддържане на здравословно състояние на щитовидната жлеза и на ендокринната система като цяло. От особена полза е съдържанието на селен в калмара - помага да се отстранят солите на тежките метали от тялото.
Безспорното предимство на калмари е, че благодарение на компонентите в състава му е възможно ефективно да повлияе на нивото на холестерола в кръвта (ако е превишено). И това е добра превенция срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Много хранителни вещества в състава на калмари месо правят съдовете по-еластични, което увеличава тяхната сила и способност да се стесняват.
Използването на калмари също се крие във факта, че благодарение на протеините в състава на скариди и калмари, използването им добре поддържа и подобрява развитието на мускулната тъкан. Тези качества и каломари с високи калории правят това месо отличен продукт за хранене за хора, които се стремят да изграждат мускули (атлети, културисти).
Хранителната стойност, заедно с висококалоричните каламари, е отлична за състоянието на храносмилателната система. Скариди и калмари са напълно погълнати от тялото, без да създават тежест в стомаха. Метаболитните процеси в организма протичат нормално, тъй като в сепия няма пуринови съединения. В допълнение, използването на калмари е, че той провокира секрецията на стомашния сок, както и благотворен ефект върху апетита и нормализиране на функционирането на червата.
Лекарите смятат, че основните ползи от калмари са тяхната способност да стимулират умствената активност и да подобряват паметта. Благодарение на селен и витамин Е, използването на калмари се дължи на диуретичната функция, която стимулира най-ранната екскреция на токсините. И в този случай урината е значително укрепена.
Калориите калмари са сравнително ниски, което ги отличава от другите видове месо, като в същото време е подхранващо и вкусно. По този начин калорийната калория е 100 калории на 100 грама месо.
Научно е установено, че ползите от морски дарове, като калмари и скариди, са по-високи в много отношения от всяко друго месо, дори и Турция и говеждо месо.
Включвайки в менюто си ястия с калмари, ще имате не само вкусна храна, но и ще помогнете на организма си да се съпротивлява на най-различни заболявания.