Камбала
Камбалата е вид плоска риба от рода Hippoglossus на семейство Pleuronectidae. Всъщност доста често с понятието камбала се обозначават няколко вида плоски риби, сред които са писия, калкан, с която камбалата е братовчед.
Друго често наименование на този вид риба е и халибут (от англ. Halibut). Името на рибата идва от haly (на англ. holy) and butt (на англ. flat fish), или с други думи свещена риба, предимно защото е популярна по време на католическите празници.
Камбалата е един от компонентите на почти всички здравословни диети и този факт несъмнено доказва, че рибата има огромен запас от полезни свойства. Месото от камбала съдържа много здравословен и напълно смилаем протеин, който ежедневно се изисква от нашето тяло.
Полезни свойства за организма:
Съдържа много омега-3 мастни киселини, фосфорни соли . Включени са също: рибофлавин, тиамин, пиридоксин, никотинова и пантотенова киселина. Месото на камбалата е много богато на витамини от група В (особено В12), а витамините D, E и A, които присъстват в тази риба, също имат положителен ефект върху здравето.
Полезният ефект върху организма се доказва и от съдържанието на аминокиселини в него: треонин, глицин, аспарагинова и глутаминова киселини. Аминокиселините са много необходими за хората и са начин за понижаване нивата на холестерол в кръвта.
Калий, натрий, желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор и други минерали, микро- и макроелементи, които:
- регулират метаболизма на водно-солевата система;
- подпомагат превръщането на глюкозата в енергия;
- са добър строителен материал за зъби и кости;
- участват в образуването на хемоглобин в кръвта;
- гарантират функционирането на ензимите;
- подобряват мускулната и умствената активност.
Други полезни свойства:
Месото на кабала също е богато на йод , което от своя страна увеличава ефективността и имунитета.
Рибата има още едно интересно свойство - да увеличи сексуалното желание, всичко се дължи на наличието на афродизиак. Този ензим е уникален за определени видове риба.
Яденето на тази храна допринася за отличното укрепване на ноктите и косата, благодарение на витамини, минерали и полиненаситени киселини. Той също така ускорява процеса на оздравяване.
Консумирането на тази храна в тялото, увеличава еластичността на кожата и насърчава подмладяването.
За хората, които контролират теглото си и водят активен начин на живот, камбалата е много полезна. В крайна сметка, балансираният състав на рибата, ще Ви помогне да поддържате формата си.
Експерти смятат, че с помощта на камбалата можете бързо да подобрите визията си, както и да нормализирате метаболизма. Също така тази риба има благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система, което позволява спиране на възпалителните процеси и предотвратяване появата на кръвни съсиреци.
Редовният прием на въпросния продукт значително намалява количеството хомоцистеин в кръвта, което на свой ред намалява риска от атеросклеротични плаки.
Чрез включването на халибът в диетата си, лесно можете да поддържате нормална чернодробна функция Също така, използването на този продукт в комбинация с подходяща терапия може да спаси пациенти от рак в ранните стадии на развитие.
Някои експерти препоръчват използването на тази риба за повишаване на настроението, възстановяване на силата, борба с безсънието и нормализиране на нервните клетки.