Каперси
Каперсите представляват неразвитите цветове на едноименния храст /каперсов храст/. Това растение е от род Capparis spinose и принадлежи към семейство Кръстоцветни. Диаметърът на неразвитите цветове, които се използват за храна е около 1 см. Храстът или тревистото растение е разпространено в Средиземноморския регион, в Азия, Индия и Северна Африка.
Оригиналният вкус на каперсите и тяхната ниска калоричност са причина, те да се превърнат в много ценна храна за човека още преди 2000 години, а може би и по-рано. Първоначално като храна те били използвани от древните гърци. Предполага се, че названието на каперсите произхожда от това на остров Кипър.
Полезни свойства на каперсите:
Каперсите съдържат алкалоидът капаридин. В плодовете им има до 12% захари, до 0.32% рутин. А също и аскорбинова киселина, тиогликозиди, стероидни сапонини, ензимът мирозин, червен пигмент и йод.
В недоразвитите цветове на каперсовия храст се съдържат 21-29% белтъчини, 3-4.6% мазнини, 0.32% рутин, аскорбинова киселина, етерично масло, пектин. В семената до 18% протеини и между 26 и 36% масло с високо съдържание на мазнини.
Каперсите са използвани от древни времена, като средство за намаляване на кръвното налягане.
Основните им лечебни свойства са:
- Обезболяващи;
- Антисептични;
- Противовъзпалителни;
- Пикочогонни.
Полезните свойства на каперсите са обусловени от богатия им състав. Семената им съдържат растителни влакна и широк спектър от витамини - А и от група В – В1, В2, В4, В5, В6, токоферол, витамин К и никотинова киселина.
Освен това, ползите за здравето от каперсите, се дължат и на широката гама от микроелементи, влизащи в техния състав – натрий, калий, желязо, магнезий, цинк, мед, селен, фосфор, манган, калций. Въпреки всички полезни свойства на тази храна и ниската ѝ калоричност, до голяма степен остава неизвестно за повечето хора, че в нея е установено наличието на високи нива натрий.
Прекомерният прием на този микроелемент чрез храната е възможно да се отрази негативно на човешкото здраве. За да бъде неутрализиран натрият, преди употреба каперсите е необходимо да бъдат накисвани във вода. Но най-полезни биха станали, ако бъдат потопени за известно време в зехтин.
Калоричността на каперсите, консервирани в каквото и да е олио, не се изменя съществено, затова и в този случай си остават диетична храна. В народната медицина отдавна се препоръчва употреба на каперси с цел намаляване и дори пълно отзвучаване на болки в ставите, дължащи се на заболяването артрит.
Други здравословни проблеми, като:
- Метеоризъм;
- Различни заболявания на щитовидната жлеза;
- Болки в зъбите и възпаления на венците;
- Сърдечно-съдови патологии.
Всички части на растението използват с лечебна цел при:
- Сърбеж по цялото тяло;
- Жълтеница;
- Неврози;
- Тежкото инфекциозно заболяване бруцелоза.
Всевъзможните проявления на алергии и ревматизъм, още древните араби лекували с корени на каперсовия храст. Недоразвите пъпки на каперсите са отлично средство за преодоляване на слаб и липсващ апетит.
Каперсите като лекарство
Използват се за облекчаване на ревматични болки в традиционните лекарства. Добавят към рецепти като стимулант на апетита. В допълнение, помагат за облекчаване на болки в стомаха и при метеоризъм.