Картофи
Картофът се отглежда в 130 страни, като изхранва 75% от населението на земята. Той е пети по значение източник на калории след пшеницата, царевицата, ориза и ечемика. Картофите съдържат много полезни елементи, като сред основните им ползи е, че намаляват общото количество холестерол.
Родината на картофа е Перу и Боливия, там той е бил отглеждан приблизително преди 25 хил. години. Картофът е пренесен в Испания през 16 в., а към средата на 17 в. станал една от основните култури в Северна Европа. 50 години по-късно се превърнал в основно ядене в Ирландия.
Имало толкова голяма зависимост от населението към този зеленчук, че когато през 1845 – 46 г. цялата реколта загинала, настъпил страшен глад и загинали милиони жители.
Във Великобритания картофът е донесен от Ирландия в началото на 18 в. Дълго време районът на разпространение на картофа е бил ограничен до Англия и Средноатлантическите колонии, но когато територията на САЩ се разширила, той бързо се разпространил на запад. Към средата на 19 в. картофи се отглеждали вече във по-големи райони от щатите.
Полезни свойства на картофите
При киселини
Проблем, който имат повечето хора. Киселините изчезват са минута, ако хапнете печен картоф.
При камъни в бъбреците
При такъв проблем най-добре основните ви хранения да включват картофи.Магнезият в картофите помага при премахването на камъчетата и песъчинките. Хубаво е да комбинирате с приема на много вода.
При затлъстяване
От картофите не се пълнее! Особено, когато са варени или печени! Пълнее се от пържените и, прекалено овкусените с подправки и мазнина, картофи. Те пречат на храната да застои и загние в стомаха ни.
При синини и отоци
Вземете няколко картофа и ги сварете. Прецедете водата и я оставете да изстине. След това направете компрес на подутия участък. Само след минути ще видите разликата. Ако имате синина, намачкайте суров картоф и поставете върху проблемното място.
При слънчеви изгаряния
Изцедете сок от суров картоф и намажете изгорялата кожа. Веднага ще усетите облекчение. Помага повече и от киселото мляко. Същият сок помага и при кожни проблеми като зачервявания и сърбеж.
При високо кръвно налягане
Сварете картофите в леко подсолена вода. Но задължително с кожата! Нека това да бъде закуската ви поне 2 дни седмично. Така ще поддържате кръвното налягане в норма.
Лечебни качества на картофите
- Консумацията на картофи се препоръчва за пречистване на кръвта.
- Новите изследвания показват, че картофите са най-полезни, когато се консумират с обвивката, поради съдържанието в нея на хлорогенна киселина и ролифенол, които предпазват клетките от мутация, виновна за появата на някои видове рак. Установено е ,че картофената обвивка има антиоксидантно дейктвие и неутрализира свободните радикали.
- Доказано е ,че картофите имат и противовирусно действие. Съединенията имащи противовирусно и антиоксидантно действие се съдържат с суровите картофи. Затова за лечебни цели се използва сока от суров картоф.
- Картофите са богати на витамин С и скорбяла, което ги прави отличен заместител на хляба.
Лечение на гастрит
Един килограм по-дребни картофи се запичат без обелките. След това се пасират добре и се прибавя 500 гр чист пчелен мед. Взема се три-четири пъти на ден на гладно по една лъжица. След три седмици лечението може да се повтори при нужда.
Лечение на бронхит
Във водата,в която са врели картофите се прибавя смола от бял бор с големината на грахово зърно . Правят се инхалации няколко пъти дневно.
Почистване на токсините от черния дроб
Един килограм картофи се обелва и сварява в четири-пет литра вода на слаб огън, докато картофите станат почти на каша. Прибавя се малко сол и се оставят да се отаят. Така получената вода се пресипва в отделен съд. От нея се вземат по 2-3 супени лъжици поне половин час преди хранене в продължение на един месец.