Кедрови ядки
Кедрови ядки е обобщеното название на няколко вида растения от рода Бор, които дават годни за храна на човека семена. В Русия, например, наричат кедрови ядки семената на сибирския кедров бор (Pinus sibirica). Кедровите ядки са малки бледожълти зърна със специфичен леко лютив вкус, които почти винаги се предлагат в търговската мрежа белени. Пикантният им вкус става по-силно изразен, когато се запекат и започнат да отделят масло. За родина на кедъра се смята сибирската тайга, където и до ден днешен растат тези величествени дървета, възрастта на които може да достигне и до над 3000 години.
Кедрови ядки – хранителни качества
Кедровите ядки са най-богати на лесноусвоими протеини от всички останали ядки, а белтъчините им от своя страна, са с повишено съдържание на аминокиселини, предимно на аргинин. Тази киселина е изключително важна за развитието на организма и затова кедровите ядки са много полезни за децата, подрастващите и бременните жени.
Маслото на кедровите ядки е с голямо съдържание на полиненаситени мастни киселини, особено линоленова. В състава на кедровите ядки влизат и въглехидратите глюкоза, фруктоза, захароза, скорбяла, декстрин, целулоза и други.
Полезни ли са кедровите ядки:
За енергия
Изтощеният човек чувства прилив на енергия и забравя за усещането на отпадналост, акжо си похапне кедрови ядки. Високото съдържание на растителни протеини в консумираните кедрови ядки зарежда и балансира енергийния обмен; осигурява т.н. бавна трансформация на калориите, при която организмът получава допълнително “гориво” и се стимулират двигателната активност и издръжливост, и изграждането на тъканите. За оптимизирането на енергийния баланс има значение и високото съдържание на желязо в консумираните кедрови ядки.
За сърцето
Композицията от витамини и микроелементи в качествените кедрови ядки е отлично средство за поддържане на сърдечното здраве. Ядките съдържат и ненаситени мастни киселини, което определя важната им роля в оптимизирането на мастната обмяна. Крайният резултат от редовната консумация на кедрови ядки е намаляването на лошия холестерол – това означава чисти, еластични кръвоносни съдове и по-малък риск от инсулт и инфаркт.
Подмладяване
С кедрови ядки се забавят процесите на стареене в клетките – заздравяват се клетъчните мембрани и се оптимизира храненето им. Съществен принос за това имат антиоксидантите, които полезните кедрови ядки внасят в организма. Има значение и подходящото съдържание на мед.
За очите и зрението
Хората с отслабващо зрение и очни заболявания, особено представителите на третата възраст, биха решили част от здравословните си проблеми, ако вълшебните кедрови ядки бяха по-евтини и достъпни. Има два компонента в ядките, които могат да забавят макулната дегенерация и да предотвратят появата на катаракта: наличието на лутеин и бета каротин.
За костите
За здравината на костите консумацията на кедрови ядки категорично съдейства с пълна сила: това става чрез внасянето на елементи като калий, калций, магнезий и фосфор. Редовното похапване на неголеми дози ядки насърчава регенерацията на костното вещество и предпазва от остеопороза. Тук е важно и присъствието на калий и витамини от В-групата.
За имунитета
Високото съдържание на цинк в нашите кедрови ядки прави тази храна добър приятел на имунната ни система. Цинкът блокира възпалителните процеси в организма, насърчава регенерацията на тъкани и като цяло подкрепя имунната система.
Високо съдържание на желязо
Високото съдържание на желязо прави вкусните кедрови ядки добър вариант за набавянето на този компонент. Недостигът на желязо провокира състояния на умора и отпадналост и отключва проявите на анемия. Ако искаме да съхраним здравето си, задължително следва да се грижим за пълноценното, здравословно хранене. С кедрови ядки е възможно да се поддържа нивото на желязото в организма, а това ще ни спести преживявания от рода на депресивни епизоди или симптоматиката на една желязодефицитна анемия.
Кърмене, бременност
Полезни ли са преоткритите кедрови ядки за бременни или за кърмещи млади майки? Да си спомним, че в този продукт единствено от всички растителни се съдържат всички есенциални мастни киселини. Това, заедно с витамините и микроелементите е истински дар за една бъдеща или настояща майка. Похапването на кедрови ядки внася в организма на бременната пълната гама от полезни компоненти, необходими за развитието на плода. При майките кърмачки нашите кедрови ядки обогатяват кърмата и правят храненето на бебето по-пълноценно.
За децата
Кедрови ядки се препоръчват и в детското меню. Тук трябва да се фокусира вниманието върху наличието на есенциалните аминокиселини и най-вече върху често споменаваната – аргинин. Тя съдейства за правилното развитие на детския организъм, затова похапването на кедрови ядки се насърчава още от вътреутробното развитие.