Кестени

213
Калории 
2
Протеини 
46
Въглехидрати 
2
Мазнини 

Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера.

Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отглеждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие, Южна и Централна Европа.

Кестените, за разлика от другите ядки и семена, имат ниско съдържание на калории и мазнини. За сметка на това те са богати на минерали, витамини и фитонутриенти. При кестените особено високо е съдържанието на витамин С, почти колкото при лимоните, което ги прави отличен избор за укрепване на имунитета.

Калият и фосфорът в кестените помагат за укрепването на сърдечно-съдовата, костната и нервната системи. Кестените съдържат още висококачествен протеин, сравним с този в яйцата и изключително лесно усвоим от човешкото тяло. В кестените има и голямо количество манган, мед и калий.

В по-малки количества се срещат и витамин В6, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, витамин К и ниацин.
Кестените са от семейството на ядките, но за разлика от останалите ядки те имат ниско съдържание на мазнини и известно количество въглехидрати. Също така кестените не са калорични – в 100 грама се съдържат около 200 калории.

 

 

Полезни свойства на кестените

 

Поддържат еластичността на кръвоносните съдове

Кестените способстват за снижаване на „лошия холестерол“ в кръвоносните съдове.

„Лошият холестерол“ може да образува плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове, което води до тяхното втвърдяване. Кестените изчистват тези плаки и поддържат еластичността на съдовете на оптимално ниво.

 

Стягащи свойства

Кестените имат противовъзпалителни свойства, които ги правят чудесно средство срещу подуване и болки, дължащи се на разкъсване на телесните тъкани. Те помагат за по-бързо зарастване на рани и успокояват тъканите. Това действие на кестените е особено полезно и ефективно при лечение на хемороиди.

 

Антиоксидантно действие

Голямото количество витамин С, галова киселина и елагова киселина правят кестените силен антиоксидант. Това, заедно с високото съдържание на манган, прави кестените полезни за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.
Свободните радикали се произвеждат в тялото в резултат на редица явления и реакции в организма. Неконтролираният растеж на свободни радикали води до увреждане на клетките и повишава риска от рак. Кестените с техните антиоксидантни свойства са отлично средство за детоксикация и повишаван на имунната функция на организма.

 

Стабилни нива на енергия

За разлика от много други ядки, кестените имат високо съдържание на въглехидрати (44 грама на порция 80 грама). Въглехидратите в тях са сложни и те се усвояват значително по-бавно от простите въглехидрати. Това означава, че енергийните нива, които осигуряват са постоянни, а не моментни йо-йо енергийни изблици.

 

По-добро храносмилане

Обикновено фибрите в храната няма да изиграят своята роля правилно, ако има недостатъчно вода в организма. Но комбинацията от високо съдържание на вода и фибри в кестените ги прави идеален избор за подобряване на храносмилането. Фибрите абсорбират водата и правят изпражненията меки и улеснява преминаването им през стомашно-чревния тракт. Това предотвратява запек.
Кестените са полезни и за облекчаване на гадене.

 

Превенция на инфаркт и инсулт

Заедно с витамин В12 и фолиева киселина, витамин В6 регулира и контролира нивата на хомоцистеин в кръвта.

Хомоцистеин е аминокиселина, чиито високи нива са свързани с възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Тази аминокиселина може да предизвика тежки запушвания на артериалните съдове и недостиг на богата на кислород кръв към сърцето. Хората с високи нива на хомоцистеин са с повишен риск от развитие на инфаркт или инсулт.

Кестените са ядки, богати на витамин В12 и значителни нива на фолиева киселина в тях, които могат да помогнат за понижаване на хомоцистеина в кръвта.

 

Превенция на бъбречни камъни

Оксалатите са йони, свързани с повишаване на риска от образуване на камъни в бъбреците. Калциевият оксалат е един от честите виновници за камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Нивата на оксалат в нашето тяло се определят от храната, която ядем. Кестените съдъжат ниски нива на оксалати, което ги прави от полза за превенция и лечение на бъъбречни камъни.

Калият в кестените регулира и контролира освобождаването на калций в организма. Той подпомага отлагането на калций в костите с минимално количество попадане в кръвта, което е друг фактор обуславящ полезното им действие.

 

Здрави зъби и кости

Всички знаем, че здравето на зъбите и костите е неизменно свързано. Това, което работи за едното, работи и за другото. Калцият и фосфорът са два минерала, които са от съществено значение за здравето на костите, тъй като те съставляват основна част от тях. Освен тях обаче, за да изпълняват оптимално функциите си, костите се нуждаят и от магнезий. Магнезият участва в образуването на зъбния емайл и предпазва костите от дегенерация и разрушаване. Кестените осигуряват калций, фосфор и магнезий заедно.

 

 

Заболявания и състояния, при които кестените са от полза:

 

Цьолиакия

Кестените не съдържат глутен – протеин, който може да увреди тънките черва и да предизвика множество симптоми. Това е и причината много от безглутеновите храни да съдържат кестени.

 

Висок холестерол

Кестените съдържат приблизително 21 % от препоръчителния дневен прием на диетични фибри, което е необходимо, за да се подпомогне понижаването на холестерола в кръвта. Те също така са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова и палмитолеинова киселина, които, според проучванията, спомагат за увеличаване на "добрия холестерол и намаляване на лошия".

 

Диария

Кестените и по-специално, кората от тях, е доказано ефективно средство срещу диария. Водата, в която се варят кестените заедно с черупките е богата на танини, които в контролирани количества могат да Ви избавят от диарията.

3 лъжици натрошени кори (или еквивалентно количество цели кестени с черупки) се варят в един литър вода в продължение на 20 минути и се пие по 3-4 чаши на ден.

Внимание! Кестените не бива да се прилагат при деца, тъй като дори малки грешки в дозировката при деца и кърмачета може да доведе до предозиране на танини.

 

Хиперфункция на щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в нашето тяло. Тя произвежда два важни хормона, наречени трийодтиронин и тироксин. Щитовидната жлеза регулира скоростта, с която тялото ни използва енергия, синтезира протеини и контролира чувсвтителността на тялото ни към други хормони.

Елаговата киселина в кестените е полезна в случите на хиперфункция (хипертиреоидизъм), тъй като потиска хормоналната секреция.

 

Респираторни заболявания

Кашлица, простуда, бронхит и възпалено гърло са едни от най-честите респираторни проблеми, свързани с дискомфорт и болка.
Кестените имат отхрачващо действие, което ги прави подходящо средство при тези условия.

 

Наднормено тегло

Загубата на излишното тегло е важно, но също толкова важно е това да става по здравословен начин. Нездравословният хранителен режим може да причини много щети в организма в дългосрочен план. Диетата е най-важната част от програмата за загуба на тегло и кестените в нея са най-подходящи поради факта, че са с ниско съдържание на мазнини, но висок енергиен коефициент.
Изобилието от фибри допринасят за по-дългото усещане за ситост и намаляване на апетита. Минералният състав и водата в кестените допълнително контролират и доставят нужните електролити.

 

При бременност

Бременността е важен момент за всяка жена. През този период, тя не само е отговорна за отглеждане на бебето вътре в нея, но също така и за осигуряване на себе си и на него на всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. С нарастването на плода се увеличават и нуждите, както на майката, така и на бебето.

Кестените осигуряват калций, витамини и важни минерали, които правят костите силни и предотвратяват спазмите на мускулите, които често се случват при бременните.

 

Електролитен дисбаланс

Електролитите са вещества, които във воден разтвор се разпадат на йони с важно значение и функции в организма, включващи основно натрий, магнезий, калий и карбонати. Друга важна функция на електролитите е да транспортират нервни импулси от мозъка към различни части на тялото ни и обратно.
Загубата на електролити се осъществява физиологично чрез отделяните екскременти и изпотяване и диетата е тази, която трябва да осигури нужните количества отново.
Кестените съдържат безопасни и разумни количества калий и магнезий, които са необходими за електролитния баланс.

 

Анемия

Желязото и меда са два важни елемента, необходими за кръвта.
Кръвта е основното траснпортно средство на кислорода до различни части на тялото ни. Това всъщност се осъществява от компонент в нея, съдържащ желязо, познат като хемоглобин. Другият компонент, който превозва кислород към различните части на тялото се нарича хемоцианин. Той се състои от мед, който свързва молекула кислород между два от атомите. Въпреки че не е толкова ефективен, колкото хемоглобина, хемоцианина също е от важно значение за тази функция.
Кестените съдържат адекватни количества желязо и мед, поради което хората страдащи от анемия могат да ги консумират за облекчаване на анемията.