Киселец
Киселецът е многогодишно растение, което има различни приложения. Едно от тях е в кулинарията. Известно е, че консумацията на киселец има много ползи за здравето на човека. И макар да съществуват редица сортове киселец, растящи в различни региони на света, всички те имат еднакви полезни свойства.
Научното име на най-култивираният и използван киселец е Rumex acetosa. Самото растение има широки зелени листа, а корените се простират дълбоко в земята. От векове хората използват киселеца за направата на супи, салата, зеленчукови ястия и дори чай.
Киселецът съдържа оксалова киселина, което го прави отровен в малка степен. Поради тази причина не трябва да се прекалява с консумацията на киселец. В по-малки количества храненето с киселец е напълно безвредно.
В киселеца има значително количество фибри, много малко калории, почти никакви мазнини и малко количество протеин. По отношение на витамините киселецът е богат на витамин С, витамин А, витамин В6. Листният зеленчук е източник още на желязо, магнезий, калий и калций. По отношение на полезните органични съединения киселецът съдържа полифенолни киселини, флавоноиди и антоцианини.
Киселец и ползите за здравето
Храносмилане:
Високото съдържание на фибри в киселеца го прави приятел на храносмилането. Киселецът подобрява стомашно-чревното здраве и намалява риска от проблеми като запек, диария, подуване на корема, спазми.
Кръвно налягане:
В киселеца има голямо количество калий, а калият е основен минерал за човешкото здраве. Калият намалява стреса на сърдечно-съдовата система, като отпуска кръвоносните съдове и артериите. Пониженото кръвно налягане пък намалява шансовете за прекомерно натоварване на сърцето.
Зрение:
В киселеца се съдържа витамин А, който се свързва с подобряване на зрението. Бета-каротинът, който е производен на витамин А, действа като антиоксидант и в комбинация с други важни антиоксидантни съединения в организма, може значително да увеличи здравето на очите.
Енергия:
Значителните нива на желязо в киселеца увеличават производството на червени кръвни клетки и предотвратяват анемията (дефицита на желязо). Повишената цирулация увеличава кислорода в организма, достигащ до важни органи и увеличава енергийните нива.
Имунна система:
Съдържанието на витамин С в киселеца е впечатляващо, което означава, че консумацията на този листен зеленчук подпомага имунната система. Витамин С увеличава броя на белите кръвни телца в организма, предотвратява появата на оток и дори има болкоуспокояващи свойства, ако се консумира в големи количества.
Бъбреци:
Установено е, че киселецът има диуретичен ефект, особено когато листата се изсушават и след това се консумират в рамките на няколко дни. Като диуретик киселецът стимулира уринирането, което изчиства бъбреците и премахва токсините от тялото.
Важно за киселеца:
Както вече стана ясно, консумацията на киселец трябва да бъде в умерени количества заради оксаловата киселина, която е токсин. Оксаловата киселина също така допринася за растежа на камъни в бъбреците, така че ако имате подобен здравословен проблем, най-добре избягвайте яденето на киселец. Освен това при готвенето не използвайте чугунени или алуминиеви съдове, тъй като металът ще взаимодейства с оксаловата киселина и ще придаде на киселеца по-неприятен вкус.


