Кисело мляко

61
Калории 
3
Протеини 
5
Въглехидрати 
3
Мазнини 

Кисело мляко е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. От векове по нашите земи се прави кисело мляко и славата му като полезна и пълноценна храна добива популярност в цял свят.

Основните микроорганизми, който участват в процеса на ферментацията на кисело мляко са 2 - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно.

Българското кисело мляко се произвежда само от 2 съставки: мляко - отговарящо на съответните нормативни разпоредби и в хармония с Европейското законодателство и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консервантиза спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

 

 

Състав на кисело мляко:

 

По състав киселото мляко наподобява прясното, от което се получава, но в много отношения се различава от него. Химичният състав на киселото мляко и промените, които са настъпили под действието на млечнокиселите бактерии, определят хранителната стойност на продукта.

Химичният състав на отделните видове кисело мляко се определя от ред фактори - вида на прясното мляко, от породата на животните, от храненето, от прилаганата технология и др.

Хранителната стойност се определя от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Причина за това са настъпилите промени под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20-30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия 4.1 ккал. Киселото мляко е богат източник на калций, който може да задоволи напълно нуждите на човек. Киселото мляко съдържа повече калций от прясното – над 400 мг в порция.

 

 

Полезни свойства:

 

Поддържа зъбите здрави

Всекидневната консумация на кисели храни и напитки, захар, бременността и т. н. могат да увредят здравето на венците и зъбите. Редовната консумация на натурално кисело мляко може да намали този риск.

Според специалисти млечната киселина може да има положителен ефект върху здравето на устната кухина. Ако искате да имате здрави венци и зъби, хапвайте по-често кисело мляко. Освен това млякото има и избелващ ефект.

 

Намалява симптомите на алергия

Ако страдате от сезонни алергии, консумирайте всекидневно по една чаша кисело мляко. Пробиотиците, които се съдържат в него не само ще се погрижат за здравето на стомаха, но и ще намалят реакциите на организма към полените и други видове алергени.

 

Препоръчва се като лека храна преди или след тренировка

Полезните въглехидрати и протеини, които се съдържат в киселото мляко, могат да направят вашата тренировка по-лека. Те ще ви дадат нужната енергия както преди спорт, така и след него, благодарение на витамините от групата В, които съдържа.

Изключително важните калий и натрий, ще помогнат да замените загубените електролити чрез потенето по време на тренировката.

 

Намалява риска от настинки

За да намалите риска от настинки, трябва да поддържате имунната система силна. Всекидневната консумация на кисело мляко може да засили имунната система, повишавайки устойчивостта на така наречените Т-клетки или клетките, които се борят срещу инфекциите.

 

Помага за предотвратяване на гъбични инфекции

На всеки от нас се е случвало поне веднъж да приема антибиотик. Както знаете от неговия прием се повишават и риска от гъбични инфекции. Освен допълнителните медикаменти срещу тези гъбични инфекции, които се приемат заедно с антибиотика, е добре да консумирате и кисело мляко.

Бактерията Lactobacillus, която се съдържа в него може да помогне за предотвратяване на възникването на вагинална гъбична инфекция.

 

Помага за изграждането на мускули и съдържа необходимите протеини

Киселото мляко е пълноценен протеин, съдържащ всички незаменими аминокиселини, необходими за изграждане на мускули и други тъкани в организма.

 

Има противоракови свойства

Според редица проучвания, свързани с една от най-коварните болести – рак, редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от рак на дебелото черво и рак на храносмилателния тракт.

 

Киселото мляко може да намали риска от високо кръвно налягане

Дългогодишни проучвания на испански и холандски учени доказаха, че тези хора, които консумират по 2-3 порции на ден кисело мляко, в това число и нискомаслено, страдат по-рядко от високо кръвно налягане за разлика от тези, които рядко го консумират или изобщо не.