Китайско зеле

13
Калории 
2
Протеини 
2
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Китайско зеле е крехък вид зеле с подобни на маруля листа. Идеално за салата и с прекрасни вкусови качества, то е свежо, диетично и полезно.

Китайското зеле превъзхожда зелената салата по хранителна стойност. В листата му се съдържат около 3,5% белтъчини, много соли на калия, калция и желязото. Освен това в него има много витамини, като най-високо е съдържанието на витамин С.

Богато на множество хранителни вещества и отличаващо се със свеж и приятен лек вкус, във всеки 100 г китайско зеле, се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече, отколкото при обикновеното кръгло зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В. 

Притежава сладък вкус и влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците

Китайското зеле се счита за лечител на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, язви, лъчева болест, и засилване на имунитета. Неговият сок може да се използва при диабет, хроничен гастрит и за нормализиране на стомашно-чревния тракт. 

В структурата на китайско зеле, влиза веществото лизин, което неутрализира чуждите протеини, очиства кръвта и предотвратява развитието на алергични реакции. В допълнение, плодът подобрява обмяната на веществата, успокоява нервната система, нормализира съня и кръвното налягане. Освен тоа, китайското зеле помага при оток и се използва като профилактично средство, против атеросклероза. 

Сокът на китайското зеле, може да се използва при възпалителни заболявания на лигавицата на гърлото и устата. Китайското зеле е нискокалоричен продукт, така че често се включва в диетите на хора, борещи се с наднормено тегло. 

Полезните му свойства не губят, дори и при продължително съхранение. Това е едно от най-важните предимства, поради факта, че в състава си съдържа растителен каротин и лимонена киселина, които са естествени консерванти. 

 

Китайско зеле: за ползите за организма

 

Според повечето лекари-диетолози, китайското зеле съдържа по-полезни свойства и превъзхожда много популярни в народната медицина продукти.

 

Зеленчукът е полезен при:

  • липса на апетит;
  • стрес и депресивни състояния;
  • отслабване, корените на косата;
  • проблеми, свързани със сърцето;
  • атеросклероза;
  • язва на стомаха;
  • хроничен гастрит;
  • лечение на запек;
  • високо кръвно налягане;
  • захарен диабет;
  • укрепване на имунитета;
  • извеждането на излишъците от течности от организма и да се отървем от подпухналостта;
  • анемия;
  • прочистване на кръвта;
  • токсични атаки на черния дроб;
  • авитаминоза;
  • алергични състояния;
  • профилактика на рак.

При това, за да получите полза за здравето от китайско зеле, не е необходимо да се подлага на специална обработка. Дори и просто употребата на продукта в храната има оздравяващо действие. В зависимост от вкусовите предпочитания (пресни, варени или печени), зелето ще бъде полезно.