Китайско зеле
Китайско зеле е крехък вид зеле с подобни на маруля листа. Идеално за салата и с прекрасни вкусови качества, то е свежо, диетично и полезно.
Китайското зеле превъзхожда зелената салата по хранителна стойност. В листата му се съдържат около 3,5% белтъчини, много соли на калия, калция и желязото. Освен това в него има много витамини, като най-високо е съдържанието на витамин С.
Богато на множество хранителни вещества и отличаващо се със свеж и приятен лек вкус, във всеки 100 г китайско зеле, се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече, отколкото при обикновеното кръгло зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В.
Притежава сладък вкус и влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците
Китайското зеле се счита за лечител на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, язви, лъчева болест, и засилване на имунитета. Неговият сок може да се използва при диабет, хроничен гастрит и за нормализиране на стомашно-чревния тракт.
В структурата на китайско зеле, влиза веществото лизин, което неутрализира чуждите протеини, очиства кръвта и предотвратява развитието на алергични реакции. В допълнение, плодът подобрява обмяната на веществата, успокоява нервната система, нормализира съня и кръвното налягане. Освен тоа, китайското зеле помага при оток и се използва като профилактично средство, против атеросклероза.
Сокът на китайското зеле, може да се използва при възпалителни заболявания на лигавицата на гърлото и устата. Китайското зеле е нискокалоричен продукт, така че често се включва в диетите на хора, борещи се с наднормено тегло.
Полезните му свойства не губят, дори и при продължително съхранение. Това е едно от най-важните предимства, поради факта, че в състава си съдържа растителен каротин и лимонена киселина, които са естествени консерванти.
Китайско зеле: за ползите за организма
Според повечето лекари-диетолози, китайското зеле съдържа по-полезни свойства и превъзхожда много популярни в народната медицина продукти.
Зеленчукът е полезен при:
- липса на апетит;
- стрес и депресивни състояния;
- отслабване, корените на косата;
- проблеми, свързани със сърцето;
- атеросклероза;
- язва на стомаха;
- хроничен гастрит;
- лечение на запек;
- високо кръвно налягане;
- захарен диабет;
- укрепване на имунитета;
- извеждането на излишъците от течности от организма и да се отървем от подпухналостта;
- анемия;
- прочистване на кръвта;
- токсични атаки на черния дроб;
- авитаминоза;
- алергични състояния;
- профилактика на рак.
При това, за да получите полза за здравето от китайско зеле, не е необходимо да се подлага на специална обработка. Дори и просто употребата на продукта в храната има оздравяващо действие. В зависимост от вкусовите предпочитания (пресни, варени или печени), зелето ще бъде полезно.

