Кокосово мляко
Кокосовото мляко е екзотичен продукт, получаван от месестата част на добре узрелите кокосови орехи. Не бива да бърка с кокосовата вода във вътрешността на ореха, а за сладката и млечнобяла смес, която се извлича от месото на плода.
Кокосовото мляко е отличен заместител на животинското мляко, което го прави подходящ продукт както за веганите, така и за хората, които страдат от лактозна непоносимост.
То е кремообразно, направено е от месестата част на зрели кокосови орехи и е чудесен източник на полезни вещества, необходими на Вашия организъм. Кокосовото мляко е популярна напитка във Филипините, Карибския басейн и всяко друго кътче на планетата, където кокосовите палми са в изобилие.
Този вид мляко се използва за готвене и в кухните на много държави като Тайланд, други страни от Южна и Югоизточна Азия, Западна Африка, Хавай и Западна Индия. Кокосовото мляко запазва приятния аромат на кокос и има леко сладникав вкус. Отличен заместител на краве млякото, съдържащ цяла гама от полезни вещества.
Състав на кокосовото мляко:
Кокосовото мляко е изключително полезен и екзотичен източник на здраве. В него се съдържат витамини от В-групата, витамини С и Е. В напитката има големи количества фосфор, калий, магнезий и желязо.
В 100 мл кокосово мляко се съдържат 154 калории, 15 г мазнини, 1.4 г протеин и около 3 г въглехидрати. Наистина в него има сериозно количество мазнини, но това не трябва да притеснява привържениците на здравословното хранене, защото са полезни мазнини.
Ползи от кокосово мляко:
Поддържа нивата на кръвната захар
Кокосовото мляко е богато на манган. Той се съдържа и в зеленолистните зеленчуци, някои плодове като ананас, малини, ягоди, грозде. Изключително важен е за поддържането на нивата на кръвната захар. Дефицитът му може да доведе до дисбаланс в нивата, както и до понижаване на така наречения "добър холестерол".
Полезно е за кожата и кръвоносните съдове
Красивата кожа се нуждае не само от ежедневни грижи, но и от полезни храни. Такава е кокосовото мляко. Освен на манган, млякото е богато и на мед и витамин С. Витаминът е от съществено значение за синтеза на колаген, който поддържа кожата еластична и млада.
Също така е важен и за поддържане на добрата функция на кръвoносните съдове, а доброто кръвообращение също е от значени за красотата на кожата.
Прави костите здрави
Още една здравословна причина да добавите кокосово мляко в менюто си е, че то е с високо съдържание на фосфор и калций. Два елемента, които са необходими за изграждането и поддържането на костната плътност. Редовната консумация на кокосово мляко може да намали риска от развитието на остеопороза.
Намалява риска от анемия
Един от най-често срещаните типове анемия е желязодефицитната. Чаша от чудесното кокосово мляко, осигурява почти една четвърт от препоръчителния дневен прием на желязо. Този вид мляко ще ви помогне да се чувствате по-енергични и във форма.
Намалява риска от мускулни крампи
Кокосово мляко е добър източник на магнезий, което е необходимо за облекчаване на мускулни болки и крампи. Когато в организма се наблюдава дефицит на магнезий и калцият е със завишени нива, може да провокира възбуждане и стягане на мускулите и нервите. Когато двата минерала са в баланс, тялото функционира правилно и нервната система е здрава.
Помага за отслабването
Кокосовото мляко е богато на диетични фибри. След неговата консумация, човек се чувства за по-дълго време сит, което го прави идеална напитка за хората, които се опитват да загубят няколко излишни килограма. Също така млякото съдържа мазнини, които бързо се метаболизират в енергия, вместо да се съхраняват като излишни телесни мазнини.


