Кресон

32
Калории 
3
Протеини 
6
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Кресон (Nasturtium Officinale) е известен още като воден крес, поточарка или мокреш. Наричат го така, защото расте край извори, планински потоци и реки из цялата страна до към 1500 м надморска височина. По своята същност кресонът е билка, но някои специалисти го квалифицират и като листен зеленчук, тъй като в Южна Европа и Средния Изток е широко използван като съставка за разнообразни салати.

Градински кресон (Lepidium sativum), известен също така като поточарка, произлиза от североизточна Африка и югозападна Азия. Принадлежи към семейство Кръстоцветни и е едногодишно растение. Кресон (Lepidum sativum) не може да се отглежда в домашната ни градинка с останалите подправките, защото расте най-добре в плитки водоеми и особено при варовити извори.

 

 

Състав на кресона:

 

В 100 г градински кресон се съдържат едва 11 ккал. Кресонът е ценен източник на лесно усвоим йод, а освен това съдържа витамини: A, B1, B2, E, PP. От минералите се съдържат сяра, хром, калий, манган, магнезий и калций. Кресоновите листенца са богати на витамини: С, Р и от групата В, калций, магнезий, йод и желязо, а още и на каротин, рутин и доста минерални соли.

Растението има богато съдържание на разнообразни химични вещества, сред които глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. 80 г кресон осигурява препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден.

 

 

Ползи за организма:

 

Отличен източник е на витамин С

Знаете ли, че кресонът е един от най-добрите източници на витамин С? Всъщност количеството витамин С, което се съдържа в него е по-високо от това, което се съдържа в портокалите. Ето защо е добре да го добавите в менюто си.

 

Подсилва имунитета

Ако искате да засилите имунитета си и винаги да сте в добра форма, хапвайте по-често кресон. Високите количества витамин С, които се съдържат в него биха били перфектно оръжие срещу вируси, бактерии, инфекции. Не бива да забравяме, че този витамин е мощен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и всички симптоми на възпаление и по този начин подобрява имунитета.

 

Доставя на организма добри количества фолиева киселина

Освен витамин С, кресонът съдържа и добри количества фолиева киселина, което е важно хранително вещество, особено за бременни жени и кърмачки. Освен това тя намалява и риска от инсулт, рак на гърдата, рак на дебелото черво и остеопороза.

 

Подобрява абсорбцията на желязо

Тъй като кресонът съдържа голямо количество витамин С, това растение би било наистина полезно за подобряване усвояването на желязо от тялото. Желязото е много важно хранително вещество за транспортиране на кислород от белите дробове до другите части на организма.

Витамин С ще стимулира абсорбцията му и така ще бъдете в добро здраве. Неусвояването на желязо може да доведе до появата на анемия и други усложнения свързани с дефицита на минерала.

 

Перфектен източник на калций

Още една добра причина да добавите в менюто си кресон е, че той съдържа голямо количество калций, който ефективно може да намали развитието на редица заболявания, сред които са сърдечносъдови, диабет, хипертония.

Противовъзпалителен студен чай за здраве
Също така, калцият намалява и риска от появата на костни заболявания, особено остеопороза. Редовният му прием укрепва костите и стимулира производството на остеобласти (образуващи костна тъкан).

 

Облекчава кашлицата

Кресонът съдържа съединения, наречени серни гликозиди, за които се смята, че могат да облекчат неразположенията при бронхит и кашлица. Някои експерти твърдят, че тези съединения имат отхрачващо действие. Ето защо, когато страдате от настинка и кашлица, хапвайте кресон.