Круши
Крушата е плод, познат от дълбока древност, наречен от Омир в неговата „Одисея“ „подаръка на боговете“. Изображения на круши има върху фреските в Помпей. За пръв път данни за отглеждане на круши има в Китай, макар че тогавашните плодове са били много по-твърди и трудни за консумация от тези, които са ни познати днес. Не е ясно кои първи култивират крушите – древните римляни или гърци, за да ги направят по-меки и сочни. През 18 век френски и белгийски селекционери се заемат с подобряване на сортовете и така крушите се превръщат в ароматни, сочни и вкусни плодове.
За пръв път в България крушата е била пренесена от Близкия Изток. В Европа тя идва от Америка. В днешно време крушите са вторият най-популярен плод в американските страни.
Крушите стабилизират стомаха и тонизират организма
Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Плодът изобилства от фолиева киселина, чието съдържание е много по-голямо от това на ябълките и сливите. В една голяма круша фолиевата киселина достига до 12 мкгр. В плода има и много хлорогенни киселини, които действат като антиоксидант и укрепват кръвоносните съдове.
Крушата е богата на плодова захар и много минерали като желязо, калий, магнезий, натрий, манган, цинк и фосфор. Калият е с 30% повече, отколкото в ябълките, а той подпомага нормалната сърдечна дейност, регулира и функциите на мускулите и нервите.
Крушата има лечебни свойства особено при запек, бъбречни камъни и пясък, особено ако става дума за оксалатни образувания. Крушата подпомага регулирането на киселинността на стомашните сокове и облекчава чревните разстройства, благодарение на високото съдържание на танини. Плодът е полезен за храносмилането – възприемат се доста по-лесно от ябълките. Киселите и тръпчивите сортове укрепват стомаха и черния дроб.
Крушата тонизира организма и повишава имунитета. Въздейства и на настроението – освежава, ободрява и повишава тонуса. Крушовият сок и компотът действат антибактериално.
Древният лечител Авицена дори е смятал, че този плод има способността да помага при отравяне с гъби. Семките на крушите също имат здравословен ефект – те прочистват тялото от глисти. Всеки сорт круши, ако се консумират в прясно състояние, подпомагат дейността на стомаха, утоляват жаждата и освежават организма.
Крушите подпомагат дейността на простатната жлеза
Едно от по-малко известните свойства на крушата е, че подпомага дейността на простатната жлеза. Като цяло този плод стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция, затова той се използва в натуропатията при лечение на простатит. За подпомагане дейността на простатата благоприятен ефект има не само крушата в прясно състояние, но и във вид на компот.
Круши – за красива коса, кожа и нокти
Крушите са източник на водоразтворим, поради което и доста лесен за усвояване от организма силиций. Той е необходим за поддържане красотата на кожата, ноктите и косата.
Плодовете съдържат и елемента бор, който подобрява плътността на костната тъкан, като оказва въздействие на калциевия и магнезиев обмен в организма. Крушите са богат източник и на кверцетин – антиоксидант, който укрепва кръвоносните съдове и е сериозна защита за човешкото сърце.
Крушите са диетичен плод, полезен за стройна фигура
В една средна по размер круша се съдържат около 15% от необходимата дневна доза хранителни влакна – фибрите, които ни помагат в борбата с излишните килограми. Затова се смята, че крушите са подходящ плод, който да се включи в диета за намаляване на теглото. Киселите и тръпчиви сортове обаче се усвояват по-трудно от организма и възбуждат апетита, така че не са много подходящи за диетичното хранене.
За по-леко дишане
В китайската медицина крушите се използват при белодробни заболявания. Практикуващите твърдят, че в горещите летни дни, може да се появи слуз в белите дробове, което води до недостиг на въздух.
За лек се препоръчва сок от круши, който смазва гърлото и помага за намаляването на храчки. В този случай крушите помагат, защото съдържат антиоксиданта глутатион, който повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяването на инфекции чрез регулиране на натрупването на слуз. Все пак, специалистите предопреждават, когато имате белодробни проблеми да не се доверявате на плодовете, а да потърсите лекарска помощ.
За борба с диабета
Крушите съдържат полифеноли, които имат защитен ефект срещу развитието на диабет от тип 2 и помагат за по-ниски нива на кръвната захар.
Яденето на необелени круши повече от пет пъти седмично подобрява и инсулиновата чувствителност.
За нормална бременност
Крушите съдържат хранителни вещества, които са необходими за протичането на нормална бременност, като сред тях се откроява фолиевата киселина. Тя е от съществено значение за предотвратяването на вродени дефекти при деца.
Всяка голяма круша осигурява около 14 микрограма фолиева киселина, чийто препоръчителен дневен прием през първите 12 седмици от бременността е 700 микрограма, а при възрастни и деца над 11-годишна възраст - 200 микрограма, сочат данни на Британската диетична асоциация.
Против алергии
Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша не само заради вкусния си сок, но тъй като е малко вероятно да причини алергична реакция.
Това е така, защото крушите съдържат естествения антихистамин – куерцитин.Страдащите от сенна хрема и алергии често взимат добавки с куерцитин заоблекчаване на симптомите.
Предпазват костите
Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция.
Крушите са също с високо съдържание на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите.
Той също така поддържа производството на хормони, включително естроген, които помагат за предотвратяване на загуба на костна маса.
За махмурлу
Крушите могат да ви предпазят от тежък махмурлук, тъй като водят до намаляване на нивата на алкохол в кръвта.
Ако страдате от главоболие и сте чувствителни към светлина и звук след прекаляването с алкохол, то сок от круша би ви помогнал да избегнете дискомфорта на сутринта.


