Къпини

52
Калории 
1
Протеини 
13
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Къпините са не просто едни от най-вкусните горски плодове. Те съдържат хранителни вещества, които осигуряват редица ползи за здравето. Плодът е с високо съдържание на витамин C – два пъти повече, отколкото при боровинките, а той е жизненоважен за имунната система, спомага и понижаването на кръвното налягане. Освен това подобрява усвояването на желязото.

Къпините имат по-високо съдържание на фибри, в сравнение с останалите плодове. Една пълна шепа с къпини съдържа около 8 грама фибри, което е два пъти повече от две шепи смляна пшеница.

Фибрите са важни за правилното функциониране на червата, те спомагат и за поддържане на здравословно тегло. Освен това подобряват здравословното състояние като понижават нивата на холестерола.

Любимият горски плод е богат и на танин. Когато се постави върху кожата, танинът има свойството да стяга тъканите, спомага за свиването на кръвоносните съдове, намалява незначителното кървене. В традиционната медицина къпините са били използвани за лечение на рани.

Къпините са богати и на лутеин. Той защитава окото от развитие на пигментация в макулата – областта, чувствителна на светлина, която се намира в ретината. Лутеинът помага да се предотвратят уврежданията, причинени от слънчевата радиация.

Горският плод е отличен източник на минерала манган. Само една шепа къпини доставя на организма половината от необходимия ежедневен прием на минерала. Манганът помага на тялото да формира съединителна тъкан, която има основна роля за изграждането на здрава костна структура.

Съдържа и фолиева киселина, известна още като витамин B9, която има основна роля при клетъчното деление и растежа на клетките

 

 

Полезните качествата на къпините

 

Всички натурални храни осигуряват ползи на организма, този плод също не е изключение. Нека да видим за кои негови полезни качества става дума.

 

Къпините са натурална храна с противовъзпалително действие

Редовната консумация на този плод е изключително полезна за хората страдащи от възпалителни заболявания.
Благодарение на хранителните си вещества, къпините могат да се използват за лечение на болести като артрит и остеоартрит.
Те дори ускоряват лечението на хематоми, причинени от травми и други възпалителни процеси, без значение къде се намират.

 

Те са антиоксидант

Ако горното полезно качество на този малък плод Ви е изненадало, със сигурност факта, че къпините са антиоксидант ще ви шокира. А най-хубавото е, че можете да се възползвате от двете ползи при консумиране на този плод.
Ако лечението на възпаление в тялото ви не е достатъчна причина да ги включите менюто си, то факта че се борят срещу свободните радикали, може би ще ви изкуши да го направите.
Антиоксидантното им действие стимулира изчистването на токсините и други непотребни вещества. По този начин те осигуряват и грижа за кожата, както и спомагат функционирането на кръвоносната система и различни органи.
Накратко редовната консумация на къпини детоксикира организма по естествен начин.

 

Лекуват анемията

Много хора страдат от анемия, без дори да подозират това. В този случай предимството от консумирането на този плод се крие във високото му съдържание на желязо.
В действителност къпините са един от най-богатите на желязо плодове.
Редовната им консумация не само се бори с анемията, но и поддържа нормално нивото на тромбоцитите в кръвта.
Прочетете и това: Преборете анемията естествено, като ядете тези 7 храни

 

Предпазват от рак

Тъй като къпините са натурален източник на антиоксиданти, те спомагат на организма да се пребори с някои ракови клетки. Редовната им консумация намалява вероятността от развитие на определени видове рак.
Въпреки че първоначално това е просто теория, Университетът на Илинойс (САЩ) провежда редица проучвания, доказващи тази теза.
С проучванията се доказва, че ракът на стомаха се повлиява най-добре от къпините.

 

Понижават температурата

Много полезни качества на този малък плод са свързани едно с друго. Пример за това е страхотното им действие при висока температура.
Благодарение на антиоксидантното си действие, къпините атакуват бактериите, носители на вируси. Накратко – те спомагат „дезинфекцията“ на организма.

 

Къпините заздравяват зъбите

Освен при високата температура, те помагат и за поддържането на здравето на устната кухина, най-вече на зъбите.
Редовното похапване на този плод почиства и заздравява зъбите ви благодарение на въздействието на витамин С върху бактериите.
Освен това къпините предотвратяват появата на различни проблеми като халитоза, зъбна плака и възпаление на венците.
Вижте още: Как да премахнем плаката и подобрим устната хигиена

 

Атакуват кашлицата

Полезното действие на този плод зависи от това в какъв вид го консумираме. Например зелените къпини се използват против кашлица.
За да се възползвате максимално от действието им се препоръчва да смесите плодовете с малко мед.

 

Други полезни качества на къпините:

  • Спомагат организма да бъде оптимално хидратиран.
  • Къпините имат разхлабително действие.
  • Поддържат функционирането на мозъка.
  • Регулират нивото на холестерола в кръвта.