Лангуста
Лангустата е десетокрак рак с дълга опашка. От него съществуват над 100 вида, като вирее предимно в топлите морета и обитава предимно пукнатини в скали и коралови структури над 200 метра дълбочина.
Лангустата живее предимно по атлантическото крайбрежие, Средиземно море, Тихия океан, заради което най-голям добив се регистрира в Австралия, Япония, Нова Зеландия, Африка, Мексико и САЩ.
Лангустата достига до 60 сантиметра на дължина. Средното им тегло е около 3.4 килограма, но са улавяни и по-тежки от около 11 килограма. Подобно на омара и лангустата има щипки и антени, снабдени с мощни шипове.
Женските от вида снасят яйца в специален процеп, който се намира на гръдния им кош, след като бъдат оплодени от мъжките. На оплодените яйцеклетки им отнема няколко месеца, за да се превърнат в лаври и да се излюпят от торбичката на майката.
Продължителността на живота им не е известна, а месото им се смята за деликатес.
Най-популярни са флоридските, червените бретонски, атлантическите розови и кафявите лангусти.
Месото им се отличава с високо съдържание на белтъчини (17,5 грама), но при това не е висококалорично – в 100 грама месо има само 88 ккал. А съдържанието на мазнини е доста ниско – само 2 грама.
В 100 грама месо от лангуста се съдържа следното количество полезни вещества:
- вода – 70 г,
- наситени мастни киселини – 0,1 г,
- витамини А (бета-каротин – 0,025 мг),
- витамини от групата B (B1 – тиамин – 0,01 мг, В2 – рибофлавин – 0,05 мг),
- витамини от групата C (аскорбинова киселина – 2 мг), E (1,5 мг) PP – 1.5 мг.
Минерали:
- желязо – 0,6 мг, фосфор – 183 мг,
- калий – 230 мг, натрий – 280 мг,
- магнезий – 29 мг, калций – 35 мг,
- никел – 6 мкг, молибден – 4 микрограма,
- флуор – 430 мкг,
- хром – 55 мкг,
- цинк – 2,1 мг,
- хлор – 165 мг,
- сяра – 175 мг,
- цинк – 0,7 мг.
Благодарение на богатия си витаминно-минерален комплекс месото от лангуста притежава множество много полезни свойства. Например, белтъчините в него се усвояват лесно от човешкия организъм и в комбинация с аминокиселините помагат за придобиване на приятна и стройна фигура. Калцият и фосфорът укрепват костите и зъбите, улесняват съсирването на кръвта, производството на ензими, въглехидратния метаболизъм, функциите на централната нервна система и мозъка.
Калият и магнезият, които също присъстват в месото на лангустата, допринасят за укрепване на сърдечния мускул.
Високото съдържание на йод в тези морски животни покрива дневната потребност на човешкия организъм, ако се консумират само 300 грама от месото им. То спада към диетичните продукти и е включено в т. нар. „средиземноморска диета“.
Ползи от лангуста
Според някои мнения хората, които по-често консумират морски дарове, са по-дружелюбни и много по-спокойни. Това отчасти е вярно, защото деликатеси като лангустата доказано намаляват стреса и нервното напрежение.
Лангустата, както и останалите морски дарове, са богати на витамин В, РР, магнезий, мед и фосфор, които са необходими на всеки човешки организъм. Редовното хапване на лангуста ще поддържа в отлично състояние нервната ви система.
Фосфорът участва в обмена на енергия и въглехидрати, което поддържа киселинно-алкалния баланс в организма. С фосфора, витамините от група В се усвояват по-лесно от организма.
Микроелементите от лангустата са много полезни освен за централната нервна система, така и за костите, тъй като съдържа калций, калий и натрий, които се усвояват отлично от организма.


