Лапад

22
Калории 
2
Протеини 
3
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна, изключително непретенциозен и устойчив вид. Другото голямо предимство на лапада е фактът, че той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет в градината, наред със спанака, копривата, киселеца и това го прави една от най-ценните храни за българина.

Лападът (Rumex patientia, още "английски спанак") е тревисто растение, пръв братовчед на киселеца, но без неговия киселеещ характерен вкус. За разлика от спанака, той не променя вкусовите си качества след готвене, напротив, те остават напълно неутрални. Затова е подходящ пресен във всички видове салата, но и сготвен във всички рецепти със зеленолистни – супи, баници, постни ястия с ориз и към яхнии с месо.

 

Лападът притежава всички достойнства на зеленолистните зеленчуци.

  • Той е богат на желязо – отличен за борба с анемията и пролетната умора

  •  Богат е и на фолиева киселина, чиито липси също усещаме през пролетта

  •  Хлорофилът от зелените листа преборва свободните радикали, сочени за вероятна причина за рака

  •  Той е източник на растителни фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, в същото време няма никакви мазнини и много малко калории

  •  Задължителен е пролетно време за постещи, вегетарианци, вегани и суровоядци, които трябва внимателно да следят за баланса на хранителните вещества.

  •  Лападът има много витамини, особено А и С, аминокиселини.

  •  Антрахиноновите глюкозиди са биологични активни вещества, които помагат при лениви черва, запек и имат прочистващ ефект при хронични състояния.

Оксаловата киселина в лапада, го прави неподходящ единствено за тези, които имат или са генетично предразположени към камъни в бъбреците и жлъчката, тъй като тя се утаява в тези органи.

 

Как да избираме и приготвяме лапад?

  •  Лападът е най-полезен току-що набран – както са и впрочем всички зеленолистни. На пазара избирайте възможно най-пресните или по-добре не купувайте изобщо. 

  •  Пресният лапад се познава по крехките връхчета на листата и по свежестта на откъсната дръжка.

  • Избирайте растения с ярко зелени листа, без кафяви петна и без много дебели дръжки.

  • Заради свойството на листните да трупат нитрати е добре лападът да бъде добре почистен, но и накиснат за 30 минути във вода. Съхранението е до 3 дни в найлонова торба в чекмеджето на хладилника, за да не се мачка и влагата между листата да го развали преждевременно. Така или иначе престоява не повече от три дни. 

  • Можете и да замразите лапад нарязан във фризера, но и така не повече от месец, защото всеки ден неговите вкусови качества се губят, както и полезните вещества.

  • Лападът е чувствителен на обработка топлинна, затова е най-добре в зелената салата да се добавя, да се прави на смути.

  • Приготвянето му е в съд с малко вода и мазнина до омекване, което става доста бързо. 

Захранването на бебето с лапад се препоръчва след 8-10 месец, зависи от старта на захранването въобще и най-подходящ е във вида на пюре или крем супа.