Ленено масло
Лененото масло се извлича от ленено семe. Ленът е една от най-древните култури, отглeждани от хората. Семената на растението са кафяви и жълти, като и двата вида влизат в употреба. Съдържанието на масло в тях е поне 35%.
Лененото масло, което е подходящо за консумация (flaxseed oil), e студено пресовано. Благодарение на този процес, хранителните вещества в продукта се запазват и се смята, че то е също толкова полезно, колкото и лененото семе.
Лененото масло и неговите лечебни, и имуностимулиращи свойства са познати още от дълбока древност.
Състав на лененото масло:
Лененото масло притежава уникален състав, благодарение на който спектърът му от полезни свойства е толкова широк. Освен големия брой витамини (ретинол, токоферол, витамини от група В, витамин К), то съдържа и пълния обхват полиненаситени мастни киселини, които влизат в състава на витамин F. Тези киселини играят важна роля в биологичните процеси, протичащи в човешкото тяло, но организмът не може да ги синтезира самостоятелно.
Например, в лененото масло учените са открили повече Омега-3 мастни киселини, отколкото в известното рибено масло. Освен това, лененото масло е с високо съдържание на наситени мастни киселини.
Полезни свойства на лененото масло:
Добър източник на протеини
Съдържанието на протеини в лененото масло е между 20% и 30%, от които приблизително 80% са глобулини и 20% е глутелин. Лененото семе има аминокиселинен профил, сравним с този на соята и не съдържа глутен, което го прави чудесно за консумация от хора с непоносимост към глутен. Въпреки, че лененият протеин не се счита за пълен протеин, поради наличието на ограничаващата аминокиселина лизин, той е богат на различни други благинки, като глутамин, аргинин и ароматични аминокиселини.
Прекрасен източник на диетични фибри
Ленените влакна включват разтворими и неразтворими диетични фибри. Свойството на неразтворимите фибри от лененото масло да се свързват с вода е полезно за лечение на синдрома на раздразнените черва. Разтворимите фибри от лененото семе увеличават вискозитета на чревното съдържание и забавят стомашното изпразване и усвояването на хранителни вещества, тоест положително влияят на метаболизма.
Освен това фибрите от лененото масло играят съществена роля при намаляване нивата на глюкозата в кръвта.
Превъзходен източник на лигнани
Лигнаните се съдържат в почти всички видове растения. Те действат не само като антиоксиданти, борещи се със свободните радикали в организма, но и като фитоестрогени. Ленът съдържа около 800 пъти повече лигнани от всички други растителни храни.
Допринася за физическата и умствената издръжливост
Според древните методи на Аюрведа, лененото масло допринася за умствената и физическата издръжливост, борейки се усърдно с умората и контролирайки процесите на стареене.
Лекува екземи
Екземите са често срещани нарушения на кожата, причиняващи червена, суха и сърбяща кожа, която може да се раздуе или да се спука. Обикновено се дължат на алергични реакции към химикали, храни или други вещества, като например сапуни или парфюми.
Естествените мастни киселини спомагат за подобряване еластичността и структурата на кожата, което прави лененото масло едно от най-добрите решения за подобряване здравето на кожата и досадните кожни проблеми, като екземите.


