Ленено семе

534
Калории 
18
Протеини 
29
Въглехидрати 
42
Мазнини 

Научното име на лененото семе е Linum usitatissimum и връзката му с човечеството не опира само до хранителната индустрия. 

Лененото семе се е използвало от древни времена и в текстилната промишленост, както и при създаването на платна за ветроходни кораби.

Лененото семе е едно от най-старите култивирани култури, познати на човечеството. То е плод на едногодишното тревисто растение лен, което отглеждано при висока температура се превръща в незаменимо природно лекарство. Ленът цъфти през Юни със сини или бели цветове, а в зависимост от климатичните условия, ленените семена му варират по размер, форма и цвят (бели, жълти, червени и черни).

 

 

Състав на лененото семе :

 

Богатството на лененото семе се дължи преди всичко на това, че в изключително малкия си размер. Тези семена са концентрирали редица важни за човешкия организъм вещества. Ползата за човешкия организъм от консумацията на ленено семе се преписва на няколко основни компонента:

  1. Лигнани. Лигнаните са вид фитоестрогени, на които лененото семе дължи своя антибактериален и антиоксидантен ефект, а съдържанието им в лененото семе е десетки пъти по-високо от това в други храни.
  2. Фибри. Всички сме чували за вълшебното свойство на фибрите да прочистват червата от токсини и слузести вещества. Отново в пъти по-високото количество фибри в лененото семе ни помага да постигнем необходимия ефект само с лъжица-две на ден. Освен това, фибрите на лененото семе спомагат развитието на добрите бактерии в стомашния тракт.
  3. Протеини и аминокиселини. 20 е процентното съдържание на протеини в лененото семе, което е завидно количество, особено за храна от растителен произход . А аминокиселините в лененото семе са в своя пълен набор, което го прави изключително ценна храна, особено за хора, които не консумират месо и животински продукти.
  4.  Омега-3. Лененото семе изобилства от важни есенциални мастни киселини, особено омега-3, от които имаме все по-остра нужда в последно време. Или ако трябва да сме по-точни:
  •  Омега-3 - около 55-60 %
  •  Омега-6 - около 15%
  •  Омега-9 - около 10%
  •  Наситените мазнини около 10%

 

 

Ползи за сърдечно-съдовата дейност:

 

Подпомага храносмилането

Високото количество на фибри и други нутриенти в лененото семе подпомагат храносмилателната система и улеснява движението на червата. Една лъжица ленено семе на ден е напълно достатъчна, за да предпази стомаха ни за дълго време. 

 

Бори се с раковите клетки

Антиоксидантите в семената предпазват от рак. Те намаляват растежа на раковите клетки в организма. Лененото семе има положителен ефект и върху пациенти с простата и рак на гърдата, но не може да замени лечението им изцяло.
 

Помага при диабет

Редовният прием на ленено семе катализира инсулина и балансира нивото на кръвната захар в тялото, с което се бори с диабета. 

 

Регулира менструалния цикъл

Много жени имат нередовен цикъл. Това може да се промени както с медикаменти, така и с натурални средства. Например с консумацията на ленено семе, което помага и при жени в менопауза. Проучване показва, че лигнините в семето нормализират хормоните в тялото и намаляват риска от остеопороза. 

 

Бори се с високия холестерол

Лененото семе е много полезно за хора, които страдат от затлъстяване нивото на лошия им холестерол е високо. Омега-3 мастните киселини в него потискат ендогенната продукция на триглицеридите, намаляват нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL) и подобряват дейността на сърдечно съдовата система.

 

Здрава коса и кожа

Лененото семе съдържа ненаситени мазнини, които са от полза за косата и кожата. Тези мазнини осигуряват лъскавината и здравината на косъма, правят кожата млада и опъната. Те потискат процесите на стареене и изглаждат несъвършенствата по кожата.

Лененото семе е полезно още в контрола на розацеята, пърхота, акнето, екземата.

 

Богато е на антиоксиданти

Антиоксидантите се борят с възпаленията, свободните радикали, процесите на преждевременно стареене и възникването на ракови клетки. Лененото семе е сред най-богатите на антиоксиданти семена. Полифенолите в него поддържат хормоналния баланс в тялото, имат антивирусни, антигъбични и антибактериални свойства.