Лимец

338
Калории 
15
Протеини 
70
Въглехидрати 
2
Мазнини 

Еднозърнестият лимец, Triticum monococcum, е най-древният вид от групата на покритите пшеници. С тази древна пшеница са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Към същата растителна група принадлежат още двузърнестият лимец, както и спелта. 

При процесите на събиране на пшеницата стъблото се начупва, а самото зрънце остава цяло, съхранено под четирите слоя обвивки. За да бъде използвано като храна се налага допълнително олющване чрез специална обработка - тя допълнително оскъпява продукта, но запазва полезните му качества. Растението обаче се отглежда лесно и не е капризно по отношение на условията, в които вирее.

Продуктът е богат на протеини и представлява изключително силен антиоксидант, както и биопродукт с добри лечебни свойства. Биохимичният анализ на лимеца открива, че той съдържа витамини А, В и Е, както и много повече магнезий, цинк и манган в сравнение с обикновената пшеница (30% до 50% повече). 
Освен това в дивата пшеница има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А от останалите видове.

 

 

Състав на лимеца:

 

Зърната на лимеца са покрити с много твърди обвивки, които ги пазят от неблагоприятните външни влияния – болести, паразити, мразовити условия. Лимецът съдържа почти всички вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да бъде здрав. Сравнен с повечето сортове пшеница, лимецът съдържа много повече минерали, протеини и витамини от В-групата. Освен това е много по-лесно смилаем, защото влакнините, които влизат в състава му притежават отлична поносимост.

От витамините на В-комплекса, най-добре са представени тиамина /витамин В1/ и ниацина /витамин В3/. В лимеца има много високо съдържание на магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк и сяра. Съдържа значителни количества витамин А, Е и селен. Лимецът не съдържа холестерол. Някои научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, който се произвежда в България е много по-голямо, отколкото в някои други страни.

 

100 г лимец съдържа:

  • 338 калории;
  • 2.43 г мазнини;
  • 11 мл вода;
  • 14.5 г белтъчини;
  • 10.7 г фибри;
  • 6.82 г захари.

 

 

Лечебни свойства:

 

Лимецът се смята за най-полезния вид жито, тъй като е натурален продукт. За него можем да сме сигурни, че не се обработва с химикали, поради непоносимостта му към тях. Лимецът е мощен антиоксидант и има лечебни свойства.

В този сорт древна пшеница се откриват големи количества полезни фибри, ензими, минерали и витамини. Освен това е доказано, че в него се съдържа по-висок процент белтък от пшеницата.

Изследванията полазват, че лимецът, който вирее по нашите земи, е с по-голямо прецентно съдържание на цинк в състава си, което го прави още по-здравословен. Той е подходящ за хора от всякакви възрасти, върху които има изключително много благотворни ефекти.

Лимецът е храна, изключително полезна за активно спортуващи, тъй като дава сила. От друга страна той подобрява настроението и лекува хроничната умора и проблемите със съня. Така дава ценната и дълготрайна енергия на организма.

Лимецът зарежда тялото с необходимите му белтъчини и фибри. Приемът му е препоръчителен при болести и настинки, авитаминоза или минерален дисбаланс, сърдечно-съдови проблеми, болен стомах, за подобряване перисталтиката на червата, при колит и неврози.