Личи

66
Калории 
1
Протеини 
17
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Лѝчи /Litchi chinensis/ e бавнорастящо, вечнозелено дърво, което достига височина до 12 метра, но обикновено се среща в по-малки размери. Листата на лѝчи са много красиви, лъскави и плътни, с тъмнозелен цвят.

Произхожда от Китай, но много бързо се е разпространява в цяла Югоизточна Азия, към 1870 година е пренесено в Хавай, след това във Флорида, а към края на 19 век – в Калифорния. Лѝчи се култивира в Индия, Бангладеш, Тайланд, Филипините, Тайван, Виетнам, Южна Африка и някои страни от Латинска Америка. Лѝчи вирее в тропичен или субтропичен климат, може да понесе леко застудяване, но в никакъв случай отрицателни температури.

Цветовете на лѝчи са дребни, жълто-зелени и събрани в съцветия, като всяко едно съцветие образува грозд от 3 до 15 плода. Първите плодове се появяват между 4-10 години, според отделния сорт.

Узрелият плод има червено-кафява, а в някои случаи розова или с кехлибарен цвят кора, под която е скрита мека, бяла и сочна, подобна на желе вътрешност. В центъра на плода лѝчи има една единствена едра семка, която прилича на зеница на митично животно.

Поради тази причина китайците наричат лѝчи „окото на дракона“. Размерът на семката може да варира, а най-ценните сортове на растението са онези, които имат недоразвити семена. Наричани са от местните жители „пилешко езиче“.

 

 

Xpaнитeлнa cтoйнocт нa Лѝчи:

 

Лѝчи e cнaбдeн cъc здpaвocлoвни пpeдимcтвa, които идват oт витaминитe, минepaлитe и xpaнитeлнитe вeщecтвa в плoдoвeтe, вĸлючитeлнo витaмин C, витaмин B6, ниaцин, pибoфлaвин, фoлaт, мeд, ĸaлий, фocфop, мaгнeзий и мaнгaн. Ocвeн тoвa лѝчи e гoлям изтoчниĸ нa диeтични фибpи, бeлтъчини и дoбъp изтoчниĸ нa пpoaнтoциaнидини и пoлифeнoлни cъeдинeния.

 

 

Кои са основните ползи за здравето от Лѝчи?

 

Улеснява храносмилането

Значителното количество диетични фибри в лѝчи подпомага движението на тънките черва, балансира чревната флора и ускорява метаболизма, допринасяйки за по-лесното извеждане на токсините от тялото. Освен това този плод стимулира секрецията на храносмилателни сокове, което е важно за правилното разграждане на храната.

 

Повишава имунитета

В лѝчи се съдържат големи количества витамин С, който дава тласък на имунната система и стимулира активността на белите кръвни клетки.

 

Превенция на рак

Антиоксидантите в лѝчи имат много мощно неутрализиращо действие спрямо свободните радикали, които са едни от причинителите на туморни формации.

 

Подобрява мозъчната дейност

Съединенията в лѝчи подпомагат функциите на нервната система и мозъка, като по този начин предпазват от развитие на болестта на Алцхаймер и други състояния, свързани с нарушения в когнитивните способности.

 

Има антивирусни свойства

Полифенолите в лѝчи оказват широко антивирусно влияние. В комбинация с витамин С в плода те допринасят за намаляване на заболеваемостта от вирусни инфекции и по-бързото им преодоляване в случай на заразяване.

 

Контролира кръвното налягане

Богатото наличие на калий в лѝчи допринася за балансиране на нивата на кръвното налягане. В този полезен плод наличието на натрий е ниско, което допълнително внася баланс.

 

Подобрява кръвообращението

Лѝчи съдържа мед, който е съществен за циркулацията на кръвта микроелемент. Медта, както и желязото, са микроелементи, които участват в образуването на червени кръвни клетки.