Магданоз

41
Калории 
4
Протеини 
6
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Обикновено хората си мислят за магданоза, като традиционна подправка за придаване на аромат на супата или допълнение към салатата. Всъщност хранителната му стойност не бива да се подценявана. Той е най-популярната билка на света и е доста полезна и здравословна храна, богата на витамин С, провитамин А, бета-каротин и фолиева киселина.

Зеленото растение съдържа още алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, както и желязо, калций и калий. Съдържанието на витамин С в магданоза е три пъти по-високо, от колкото в еквивалентното количество портокали. В една връзка магданоз се съдържа 1/5 от необходимото за организма дневно количество желязо.

Древните елини за да стимулират храносмилането са носели венци от билката, която се е считала за свещена. В римската империя е било популярно пък дъвченето на листа магданоз, преди да се консумира вино, за да се намали опиянението и да се облекчат последиците от него.

Магданозът се използва от редица популярни личности за втеляване преди важни събития, тъй като той намалява и задържането на вода в тялото. Също така билката се явява естествен диуретик, който помага на организма да се освобождава от излишните течности, но същевременно без да се губи така важния калий.

Освен положителното влияние върху излишното тегло, магданозът се отразява добре и върху нивото на кръвната захар, допълнително помагайки за баланса на килограмите в дългосрочен план. Ето и още някои позитивни въздействия на зеленото растение върху нашето здраве.

 

 

Магданоз – лечебни свойства:

 

Укрепва здравето на костната система

Дефицитът на витамин К в организма води до повишаване на риска от счупване на костите – факт, който не е толкова известен.

Всички знаем, колко е важно да приемаме достатъчно фосфор, калций, витамини C и B комплекс. А замисляли ли сте дали си осигурявате достатъчно количество витамин К?

Редовната консумация на магданоз Ви осигурява необходимото ви количество витамин K. Така подобрявате здравето на костната си система. Защото този витамин действа, като модификатор на протеините в структурата на костите ви.

Същевременно той спомага усвояването на калция. Намалява количеството калций, което се отделя чрез урината.

Важно е винаги да търсите свежи, натурални храни, които да се грижат за здравето ви. Започнете да прибавяте магданоз към ястията си ежедневно. Например към рибата, зеленчуците и натуралните сокове.

 

Спомага регулирането на нивото на кръвната захар

Това растение съдържа много специален флавоноид, наречен мирицетин. Той спомага регулирането на нивото на кръвната захар.

Освен това намалява инсулиновата резистентност и има противовъзпалително действие. По този начин Ви помага да регулирате количеството липиди в кръвта.

Благодарение на тези качества Вие се борите срещу появата на диабет и се грижите за здравето на сърдечно-съдовата си система, като намалявате възпаленията на артериите.

Опитайте да пиете чай с магданоз и лимон след като се нахраните!

 

Грижи се за здравето на бъбреците

Магданозът е едно от най-използваните растения в грижата за здравето на бъбреците.

Той притежава диуретично действие и стимулира бъбречната функция. Така организмът Ви ще се пречиства и детоксикира по-добре.

Същевременно благодарение на високото си съдържание на калий, магданозът регулира високото кръвно налягане.

Но, ако страдате от камъни в бъбреците не трябва да консумирате магданоз ежедневно. Тъй като, той съдържа голямо количество оксалова киселина.

 

Страхотен помощник при анемия и умора

Магданозът е изключително полезна добавка към ястията Ви. Особено ако страдате от анемия или преминавате през период на постоянна умора вследствие на стрес.

Магданозът съдържа голямо количество витамини A, B комплекс (B1, B2, B3, B5, B6 и B9), фолиева киселина и витамин К. Същевременно Ви осигурява голямо количество калий, калций, цинк, фосфор, желязо и магнезий.

Запомнете, че за да си осигурите всички тези вещества, трябва да консумирате магданоза в свежо, прясно състояние.

 

Укрепва имунната система

Не търсете добавки с витамини в аптеките. Вместо това винаги залагайте на по-лесния, здравословен и натурален начин, като консумирате храни, богати на витамини.

Добре е винаги да имате магданоз под ръка. Той укрепва имунната Ви система, тъй като съдържа голямо количество витамин C.

От друга страна магданозът съдържа химичното вещество апигенин. То спомага за борбата с рака, въпреки че няма проучвания, доказващи този факт.

Това, което знаем със сигурност е, че магданозът е мощен антиоксидант, който се бори срещу редица вируси и бактерии.

Добавяйте го към супите, салатите и сосовете. Ползите му определено си струват полагането на ежедневни малки усилия!

 

 

Как да консумирате магданоза ежедневноползите на магданоза

 

  • Прибавяйте го към ястията на фурна.
  • Използвайте го като съставка от дресинга към салатите.
  • Добавяйте го към супите.
  • Не го забравяйте при готвенето на риба.
  • Можете да го добавяте към доматения сос при приготвянето на пица или други вкусни сосове.
  • Опитайте да пиете чай от магданоз.
  • Правете си плодови смутита с магданоз.

Има безброй начини да се възползвате от магданоза!