Макадамия
Макадамията, известна още с името австралийски орех, е изключително вкусна и питателна храна, полезна както за подрастващите, така и за тези, които искат да намалят нивото на холестерол в кръвта си. С лек привкус на лешник и особено богата на белтъци и калций, макадамията е продукт, който се вписва идеално във всяка диета за редуциране на килограмите.
Макадамия (Macadamia ternifolia) представлява дърво, култивирано в Австралия и пренесено в много други страни. Макадамията е дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени, лъскави и остро назъбени листа.
Характеризира се с това, че различните сортове макадамия цъфтят по различно време, а в зависимост от времето на цъфтеж плодовете узряват веднъж или повече пъти в годината.
Плодът на тези дървета прилича по външност на орех с мека зелена люспа, която при узряването на продукта пада сама. Под нея е разположен самият плод, който носи названието макадамиев орех.
Растението макадамия е познато още като „австралийски орех“. Въпреки че това е най-калоричната ядка, тя може да донесе много ползи за здравето, включително и редуциране на мазнините в организма. А ето какви са и другите полезни свойства на макадамията:
Полезни свойства
- Ядките на макадамията са със сладък вкус и, поради високата си калоричност – 718 калории в 100 г ядки, те са богат източник на енергия.
- Макадамията съдържа редица хранителни вещества, полезни за здравето - минерали, антиоксиданти и витамини, които имат ключова роля в поддържане на доброто здравословно състояние.
- 100 г от ядките осигуряват 23% от препоръчителната дневна доза диетични фибри. В допълнение, те са много добър източник на фитостероли като бета-ситостерин. Въпреки това, не съдържат холестерол.
- Тъй като в макадамията няма глутен, тя е идеална храна за безглутенови хранителни режими, които са полезна алтернатива при пациенти с цьолиакия.
- Тя е богат източник на мононенаситени мазнини като олеинова и палмитолеинова киселина. Проучвания сочат, че мононенаситените мазнини помагат за намаляване нивата на „лошия“ холестерол. По този начин е защитено и сърцето.
- Ядките са с богато съдържание на минерали като калций, желязо, магнезий, цинк и селен.
- Освен това, те са богати и на витамини от B групата, които са жизненоважни за метаболитните функции. 100 г ядки осигуряват 15% ниацин, 21% пиридоксин (витамин B6), 100% тиамин и 12% рибофлавин.
- Макладамията съдържа малки количества витамин А и витамин Е. Тези два мастноразтворими витамини притежават антиоксидантни свойства, които защитават клетъчните мембрани и ДНК от увреждането, причинено от свободните радикали.
- Ядките от макадамия подпомагат лечението на мигрена, заболявания на костната система и авитаминоза.
- Препоръчват се при ангина, артрит, заболявания на отделителната система.
- Консумацията на 100 г макадамия намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта, ефект, дължащ се на голямото количество ненаситени мастни киселини.