Малини

49
Калории 
1
Протеини 
12
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Малината е диво или културно многогодишно храстовидно растение от род розоцветни, достигащо на височина най-много до 2 метра. Плодът му се нарича със същото име. Съществуват около 320 вида.

Плодът на малината се образува от многобройни малки костилчести плодчета, сочни и ароматни, богати на свободни киселини, витамин С, каротин и др. Малината все по-широка започва да се разпространява в България, заради ценните си качества. Най-големите производители на малини в днешно време са Германия, Полша, Югославия, Америка, Чили и Русия.

Maлинитe пpитeжaвaт cилeн и пpиятeн apoмaт и вĸyc. Te дeйcтвaт тoнизиpaщo нa чoвeшĸия opгaнизъм. Maлинитe ca чyдeceн лeтeн плoд c ниcĸa ĸaлopичнocт, лecнo ycвoими въглexидpaти, виcoĸo cъдъpжaниe нa xpaнитeлни влaĸнини, ниcĸo cъдъpжaниe нa пpoтeини и мaзнини, бoгaти нa минepaлни вeщecтвa и витaмини.

Maлинитe cъдъpжaт гoлямo ĸoличecтвo eлaгoнoвa ĸиceлинa, ĸoятo зaeднo c дpyги флaвoнoиди дeйcтвa ĸaтo мoщeн aнтиoĸcидaнт и нeyтpaлизиpa вpeднитe cвoбoдни paдиĸaли. Maлинитe cъдъpжaт и oщe eдин cилeн aнтиoĸcидaнт - витaмин C (20-30 мг).

 

В около 120 грама малини съдържат:  

  • витамин C – 53.7%,  
  • манган – 41%,  фибри – 31.9%,  
  • витамин К – 11.9%,  магнезий – 6,7%,  
  • фолат – 6.4%,  
  • омега-3 мазнини – 6.2%,  
  • мед – 5,5%,  
  • витамин E – 5,3%,
  • калий – 5,3%,
  • калории – 3%.

 

Малините са много полезни за жените. Малките червени плодчета имат благоприятен ефект върху цвета на кожата, тъй като съдържат витамини А, Е, РР, С.

Малините съдържат, също така голямо количество мед, което вещество всъщност се включва в повечето антидепресанти. Ето защо малините са изключително полезни за хора, чиято работа и ежедневие са свързани с много напрежение.

 

 

Полезни свойства на малините:

 

Силен антиоксидант 

Малините са един от най-силните природни антиоксиданти заради високото съдържание на елагонова киселина и витамин C. Те утоляват жаждата, тонизират и освежават. 

 

Нискокалорични 

В 100 грама плодове се съдържат около 40-50 ккал, което ги прави изключително подходящи за диети и консумация от хора, които страдат от диабет. Те съдържат лесно усвоими въглехидрати, богати са на хранителни влакнини, минерални вещества и витамини.

 

Подобряват храносмилането 

Заради високото съдържание на фибри малините спомагат за чревната перисталтика, като подобряват усвояването на хранителните вещества. Препоръчват се при стомашни разстройства.

 

Свалят температурата 

Това се дължи на съдържанието на салицилова киселина в тях. Малините се препоръчват при настинки, грип и възпалителни процеси. Действат отрезвяващо и при прекаляване с алкохола. 

 

Малините са много богати на витамин С 

Около 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин C за организма.  

 

Имат противоревматично действие

Това се дължи на съдържанието на мравчена киселина. Малината е вторият продукт след копривата, който съдържа най-голямо количество мравчена киселина.

 

Лекуват разширени вени

Витамин Р, който се съдържа в тях, заздравява стените на кръвоносните съдове, а съчетанието на желязо и мед с фолиева киселина ги прави полезни при малокръвие.

 

Най-новите проучвания показват, че малините действат противораково и спират разпространението на туморни образувания в тялото. През 2015 учени от Clemson University са доказали, че вкусните плодове унищожават раковите клетки.

Отварата от малинови листа също има лечебни свойства. Препоръчва се при стомашно-чревни заболявания, диарии, колики и др. Гаргара с отварата помага при възпалени венци и зъбобол.