Манатарки
Манатарката се среща в широколистни и иглолистни гори, както в планините така и равнините. Според специфичните климатични условия, тя може да бъде събирана от Май до Ноември.
Това е една от най-търсените и събирани гъби в България поради отличните си вкусови качества и висока хранителна стойност. Гъба богата на “бързи” въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и фибри.
Също е една от тези гъби, който съдържат най-голям брой аминокиселини, така че е много подходяща за вегетарианските диети, като заместител на месо.
Витамините и веществата в манатарките ги правят много ценна част от здравословното хранене. Вътрешността на тези гъби се усвоява много добре от стомашно-чревния тракт ,поглъща токсините и ги отстранява от организма.
Състав на манатарките:
Манатарката съдържа до 35% пълноценен протеин, който включва глутамин, аргинин, левцин и тирозин. В нея има голямо количество витамин РР и никотинова киселина, различни микро и макроелементи. С консумация на манатарката тялото се снабдява с витамини от В-групата, витамин С, витамин Е и витамин D.
100 г манатарки съдържат
- 26 калории;
- 1.6 г въглехидрати;
- 0.7 г мазнини;
- 3.3 г белтъчини.
Количеството на вода е около 95 мл.
Ползи за здравето:
Манатарката се използва, като средство при туберкулоза,при загуба на сила, за да се подобри обмяната на веществата. В традиционната руска народна медицина през XVII век са използвани водни екстракти, получени от плодното тяло на манатарки,което било широко използвано за лечение на язви. В манатарките се съдържа алкалоида херценин , който се използва при лечението на стенокардия.
От народната медицина е добре известно, че системната консумация на манатарки предпазва от развитието на някои стомашно-чревни заболявания. И това твърдение не е лишено от основание. Не толкова отдавна в манатарките са открити вещества с антибиотично действие, които потискат някои човешки патогенни чревни бактерии.
Също така в руската народна медицина, е установено, че системната консумация на манатарка е превантивна мярка срещу рак. Така населението на някои райони на Германия (Бохемия) използва манатарки за предотвратяване и лечение на рак.
Според изследователите, случаите на рак в тази област са изключително редки.
Официалната медицина е получила първите положителни резултати при опити за действието на манатарката върху развитието на злокачествени тумори при опити с животни. Освен това, по-изразен ефект върху злокачествените тумори са били намерени в боровите форми, т.е. манатарка , която расте в симбиоза с бор.
Използва се за следните заболявания и състояния:
- Злокачествени заболявания.
- Стомашно-чревни заболявания.
- Заболявания на сърдечно-съдовата система.
- Профилактично и за лечебен ефект.