Манго

65
Калории 
1
Протеини 
17
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Манго (Mangifera) е род тропически двусемеделни растения от семейство Смрадликови. Плодовете са овални, с жълто-червена кора. За родина на мангото се счита Индия, където още преди 4 хиляди години този тропически плод става любим и за знатните, и за простолюдието. В Европа мангото е познато благодарение на завоевателния поход на Александър Македонски.

Мангото, наричано “ябълката на тропиците”, е неочаквано полезен плод, който помага за запазване на здравето, красотата и младостта.

 

 

Лечебсни свойства на мангото

 

Регулира кръвното налягане
 
Мангото има голямо съдържание на витамини, които се грижат за нашето здраве. Магнезият и калият помагат за регулирането на кръвното налягане.  От друга страна рибофлавинът, витамин В6, витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, ниацин, фолат, тиамин и пантотенова киселина предпазват тялото от болести, които се появяват поради дефицит на минерали. 

 

Предотвратява рака

Нивата на пектина в мангото са доста високи. Той понижава холестерола в кръвта, може да помогне за предотвратяване развитието на рак на простатата. 

 

Помага за натрупване на тегло

Докато някои хора работят за сваляне на килограмите, други правят обратното – искат да качват. В 150 грама манго има около 86 калории, които могат да се абсорбират лесно от тялото. Освен това, те съдържат нишесте, което се превръща в захар и помага за натрупване на тегло.

 

Помага за храносмилането

Плодът играе важна роля при елиминирането на проблеми, като лошо храносмилане и прекомерна киселинност. Храносмилателните ензими в мангото подобряват храносмилането.  Биоактивните съставки като естери, терпени и алдехиди допринасят за подобряване на апетита и стимулиране на функцията на храносмилателната система.

 

Лекува анемия

Мангото е богато на желязо, което го прави много полезно за хора, страдащи от анемия. Болните могат да го консумират умерено, с което ще увеличат броя на кръвните клетки.

 

Био добавка при бременност

Заради витамините и минералите, които има в него, плодът е полезен и за бременни жени. То доставя на организма им желязо по естествен начин. Може да се включи в тяхното здравословно меню, което трябва да спазват. 

 

Забавя признаците на стареене

Мангото съдържа голям процент витамини А и С, които  помагат за производството на колаген в кожата. Той от своя страна защитава кръвоносните съдове и съединителните тъкани на организма от стареене.