Мандарини

50
Калории 
1
Протеини 
13
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Мандарините са едни от най-безценните представители на семейство цитрусови, защото освен големи количества витамин С, те съдържат и голям запас от витамин D, който има антирахитно действие, както и витамин К, който осигурява еластичността на кръвоносните съдове.

В мандарините обаче никога няма нитрати, защото те не могат да оцелеят при наличието на лимонена киселина. Не е трудно да се избере най-вкусната мандарина от купчината. Най-киселите са леко сплескани, със среден размер.

Огромните, с дебела кора мандарини лесно се чистят, но също не са от най-сладките. Но каквито и да са на големина, техният сок е полезна диетична и лечебна напитка. Той се препоръчва дори на бебета.

Сокът от мандарини е полезен при жажда, възникнала от висока температура. Полезен е и при лечение на астма и бронхит, защото съдържат голямо количество феноликова аминокиселина, която е противоотточно средство.
 
Ако имате секрет в бронхите, всяка сутрин изпивайте по една чаша сок от мандарини на гладно. Отхрачващо действие при бронхит имат и настойки и отвари от изсушена кора на оранжевия плод.

Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, а за стимулиране на апетит се препоръчват 10 капки настойка от суха кора половин час преди ядене.

Тези плодове са полезни за засилване на имунитета през зимата и вдигат настроението. Благодарение на съдържащите се в тях фитонциди те имат антимикробно действие.

Сокът им е толкова богат на фитонциди, че може да убие гъбички, ако много пъти се натърква поразеното място с резенче мандарина. Мандарините не се препоръчват при язваи гастрит, колит и хепатит.

 

 

Мандарини – полезни свойства

 

  • Сокът от мандарини помага при стомашни проблеми.
  • Сокът от мандарини помага при астма.
  • Мандарините помагат на кожата ни (виновен за това е витамин К).
  • Помагат при кашлица и бронхит.
  • Засилват апетита.
  • Витамин А – който е полезен за очите и сърцето ни.
  • Съдържат малко количество бром, който действа положително на нервната система.
  • Богати са на флавоноиди => помагат ни в борбата с излишните килца.