Маракуя
Маракуята (Passiflora edulis) представлява вид увивно растение от семейство Страстоцветни. Маракуята произхожда Бразилия, Парагвай и Северна Аржентина. Растението цъфти в синьо, жълто, червено и много други багри. Размножава се чрез цветове и резници. Повечето от нас са опитвали вкуса на маракуята само от натуралните сокове, но малцина са опитвали самия плод. А определено плодът си заслужава да бъде опитан.
Наименованието на маракуя идва от произлиза от индианската дума “marau-ya” и в буквален превод означава „плод, който може да се яде на един дъх“. Плодът маракуя има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки. Цветът на вкусния плод варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, който наподобява мускус. Вкусът е сладко-тръпчив. Пурпурната маракуя се отглежда в тропиците и в субтропиците, а в по-малки количества в Южна Африка, Кения и Австралия.
Вътрешността ѝ е доста по-ароматна и с по-голямо съдържание на сок от жълтата. Жълтата маракуя расте в топли тропически области, каквито са Хаваите, Бразилия и Шри Ланка. Тя има по-големи размери от пурпурната и съдържа три пъти повече провитамин А. За сметка на това, жълтата маракуя е с по-високо киселинно съдържание и затова не е особено подходяща за директна консумация.
Химичен състав на маракуята:
В химичният състав на маракуята влизат естествен серотонин, алкалоиди, гликозиди, флавоноиди (хризин), малтол, апигенин, арибин, алфа-аланин, цитрусова киселина, кумарин, глутамин, харман и хармалин, пасифлорна киселина, пектин, фенолова киселина, фенилаланин, сапонарин, ситостерол, сигмастерол и др.
Маракуята е богата на витамините А, С, както и на витамини от В-групата. Минералите, които са много добре представени са калий, желязо, фосфор и магнезий, ниацин, фенолова киселина, фотохимикали, флавоноиди и др.
100 г маракуя съдържат:
- 17 ккал;
- 2 г белтъчини;
- 2 г фибри;
- 5 г въглехидрати;
- 0.3 г мазнини.
Полезни свойства:
Повишава имунитета
От векове маракуята се използва като средство за повишаване на имунните защити. Благодарение на високите нива на витамин С, този плод е невероятно полезен в изграждането на добър имунитет. Маракуята също така е богата на каротин и криптоксантин. Тези съединения представляват антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те стимулират производството на бели кръвни клетки и потискат преждевременното стареене на всяка друга клетка в организма.
Потиска раковите образувания
Отново благодарение на антиоксидантите си, маракуята умело помага в борбата с рака и предотвратява появата му. В нейния състав влизат още големи количества витамин А, флавоноиди, фенолни съединения, които имат противоракови свойства.
Много големи количества витамин А
В маракуята се съдържат завидни количества витамин А, който е полезен най-вече за здравето на очите, кожата, ноктите, косата. Този витамин е мощен в превенцията на дегенерация на макулата, ретината, появата на катаракта (перде) на окото или нощна слепота.
Стимулира храносмилането
Маракуята е източник на множество фибри, необходими за добро храносмилане и правилна перисталтика на червата.
Намалява кръвното налягане
В маракуята се съдържат добри количества калий, нужен за контрола на кръвното налягане. Този важен минерал е от съществено значение за разширяването на кръвоносните съдове и понижаване нивата на налягането в тях.
Подобрява кръвообращението
Маракуята съдържа желязо и мед, които в комбинация с калия правят чудеса за кръвообращението. Те стимулират производството на червени кръвни телца, обогатяващи кръвта с кислород и хранителни вещества. Съдоразширяващият ефект на маракуята допринася за добрата циркулация на кръвта.
Укрепва костната структура
Маракуята е източник на магнезий и фосфор, които допринасят за увеличаване на костната плътност и предпазване от развитие на остеопороза. Този плод потиска възпаленията в ставите и намалява болката.
Полезна е при безсъние
Маракуята повлиява безсънието. Тя съдържа алкалоиди, действащи на мозъка и нервната система като успокоително.