Маслини

115
Калории 
1
Протеини 
6
Въглехидрати 
11
Мазнини 

Маслините са изключително ценен източник на витамини - А, В, Е, D, C, К. Витамин С е най-силният антиоксидант и активатор на имунните процеси. Витамините D и К са изключително полезни за костния растеж и развитие, ставния апарат от връзки, сухожилия и мускули. Отделно витамин К, известен на фармацевтичния пазар като фитоменадион, има важно значение в процесите на кръвосъсирване при хора с наследствени или придобити заболявания засягащи коагулационните пътеки в организма. Витамин А пък предпазва от хемералопия или кокоша слепота, което е нарушение в нощното зрение.
 
В маслините освен богатата гама от витамини, поради което те се превръщат в универсален лек за много заболявания, както и за поддържане на здравословен режим в организма, се съдържат и много важни мастни киселини. Всичките мастни киселини са мононенаситени - омега 6 (линоленова киселина) и омега 9. Тези мастни киселини са изключително важни, което позволява да се срещат в литературата още под името незаменими мастни киселини. Те са особено полезни за прием от малки деца, защото осигуряват растежа на скелетния им апарат и ускоряват по естествен начин човешкия метаболизъм. Отдавна е известна и една друга сентенция – колкото маслините са по-богати на мастникиселини, то толкова повече потъмнява техния цвят. Среща се богат цветови асортимент – от зелени до светлолилави и черни.

 

Понижаване на холестерола и високо кръвно налягане

Маслините предпазват и от много сърдечносъдови заболявания. Благодарение на голямото си количество ненаситени мастни киселини, те овладяват състоянието на повишен лош холестерол. Доставят директни совалки, които действат по антагонистичен принцип и не позволяват на лошия холестерол да се внедри в клетките и по стените на кръвоносните съдове. От своя страна това помага ефективно в борбата с високо кръвно налягане и атеросклероза, което е предпоставка за тромбоза на централни артерии и вени.

 

Полезни за добър тонус

Маслините съдържат много ниско ниво на въглехидрати, а в някои случи – те липсват изцяло. Комбинирани с леки протеинови храни, маслините са особено подходящи за вечерен прием, който да не затормозява човешкия метаболизъм и да предпазва от натрупване на излишни килограми след обилно похапване на тежка храна привечер.

 

Работят като естествен пробиотик

Препоръчителни са комбинации с нискомаслена извара, риба – скумрия, сьомга и други видове риба, които са богати на мастни киселини или пък свежа салата от домати, краставици, кромид лук или чесън, който в комбинация с маслините има невероятен ефект в борбата с повишеното производство на инсулин, както и налични бактериални или вирусни инфекции.

 
Имат козметичен ефект

Маслините имат и козметичен ефект – омега-9-мастната ненаситена киселина се свързва с биомембраните в клетките, което помага за изглаждане на бръчките и уплътняване на подкожния слой между дерма и епидермис на пострадалия от възрастта кожен район.
 
Сто грама зелени маслини съдържат 15 г чисти липиди, сто грама черни маслини - около 21 г липиди. Въглехидрати липсват. Протеини – 1-5 г на 100 г маслини.
 

Осигуряват на тялото антиоксиданти

Храненето с маслини включва антиоксиданти, наречени полифеноли. Проучванията показват, че полифенолите притежават противоракови, антидиабетни, противовъзпалителни и неврозащитни свойства. Благодарение на тези мощни антиоксиданти, ползите на маслините за здравето включват способността да се борим със заболявания като рак и сърдечни заболявания.

 

Облекчаване на болката

Благодарение на здравословните мазнини, които съдържат, маслините облекчават болката чрез борба с възпалението в тялото. Маслините възпрепятстват растежа на ензими, които създават възпаление, подобно на ибупрофен.

 

Лечение и профилактика на рака

Маслините се считат за храна, подпомагаща борбата с рака. Храненето с маслини включва фенолни съединения, които имат антитуморни свойства. Изследванията показват, че ползите за здравето на маслините включват способността за борба с рака на гърдата, дебелото черво и стомаха.

 

Подобрете здравето на сърцето

Храненето с маслини включва антиоксиданти, здравословни мазнини и витамин Е, всички стимулиращи здравето на сърцето. Проучванията показват, че добавянето на маслини към вашата диета може значително да намали риска от сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето.

 

По-нисък риск от диабет и затлъстяване

Благодарение на здравословните мазнини, които съдържат, маслините включват и способността за намаляване на риска от диабет тип 2 и затлъстяване. Антиоксидантите в маслините също могат да помогнат за предотвратяване на вреди, причинени от оксидативен стрес. Изследванията показват, че маслините могат да помогнат за лечение на диабета чрез естествено понижаване на кръвното налягане и повишаване нивата на добрия холестерол.

 

Предотвратяване на остеопорозата

Маслини помагат за предотвратяване на остеопорозата. Полифенолите в маслините работят за намаляване на загубата на костната плътност, като подпомагат формирането и поддържането на костите.

 

Изложението за структурните особености на маслините и тяхното влияние върху протичането на нормалните физиологични процеси в организма показва, че те са един важен и незаменим продукт от хранителния режим на всеки човек, който има желание да развива организма си към по-добро и балансирано състояние.