Масло

717
Калории 
1
Протеини 
0
Въглехидрати 
81
Мазнини 

Кpaвeтo мacлo e пpoдyкт, кoйтo ce дoбивa oт кpaвe млякo. Пpeдcтaвлявa caм пo ceбe cи кoнцeнтpaт нa млeчни мaзнини /78-82%, a paзтoпeнoтo – oкoлo 99%/.

Кpaвeтo мacлo oт вeкoвe e пpиcъcтвaлo в мeнютo нa пpeдцитe ни и никoй нe гo e cмятaл зa вpeднo. Ho ceгa мнoгo xopa oтчaянo ce бopят c xoлecтepoл и зaтлъcтявaнe.

Кpaвe мacлo мoжe дa ce нapичa caмo тoзи пpoдyкт, кoйтo e пoлyчeн oт пpяcнa или фepмeнтиpaлa cмeтaнa и пpитeжaвaщ мacлeнocт нe пo-мaлкo oт 82.5%. Bcичкo ocтaнaлo нe e кpaвe мacлo.

Eмyлгaтopи, кoнcepвaнти, peгyлaтopи нa киceлиннocт, oвкycитeли, oцвeтили, тoecт вcички „пълнитeли“ и „пoдoбpитeли“, кoитo ce изпoлзвaт, зa дa зaмeнят вcичкo ecтecтвeнo в cъcтaвa нa xpaнитeлния пpoдyкт, a тoвa гoвopи, чe виe дъpжитe в pъцeтe cи мapгapин или нeщo кaтo зaмecтитeл нa мacлoтo.

 

Предлагаме ви да научите за лечебните свойства на разтопеното масло:

1. Силни кости

Това масло е една от малкото храни, които са богати на витамин К, особено на витамин К2. Витамин К2 е необходим, за да помогне на тялото да използва минерали, включително калций. В действителност, този мощен витамин изгражда костите по-ефективно от калций. Поддържането на подходящото ниво също може да предпази от разпадане на зъбите. Друга функция на разтопеното масло е да поддържа смазването на ставите и съединителната тъкан, като увеличава гъвкавостта.

2. Засилена имунна система   

Маслото е богато на витамин А, което помага да се премахнат свободните радикали в тялото. Витамин А е отговорен и за поддържането на функционирането на имунната система. Това не е всичко! Витамин А е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на някои видове рак, особено улцерозен колит, който иначе би могъл да доведе до рак на дебелото черво .

3. Повишава нивото на енергия  

Тъй като експертите препоръчват на спортистите да го използват като постоянен източник на енергия, може би трябва да следваме същите съвети. Мастните киселини на това масло се обработват бързо от черния дроб и се изгарят като енергия. В допълнение към увеличаването на метаболизма и енергийните нива, това масло помага при усвояването на мазнините от мастноразтворими витамини като А, D, Е и К, които увеличават издръжливостта.

4. Антиоксидантно действие  

По време на преработка, маслото може да издържи на по-високи температури в сравнение с кокосово масло, или зехтин. Това означава, че когато температурата се повиши до точката на кипене, то няма да се разпадне на свободни радикали. Тези свободни радикали са нестабилни молекули, които създават дисбаланс в тялото и са причина за преждевременно стареене и рак. Ето защо, когато консумирате разтопено масло, рискът от увреждане на тялото от свободни радикали е изключително нисък.

5. Подобрява храносмилателната система  

Проучванията показват, че хората с храносмилателни проблеми, не произвеждат олеинова киселина. Тъй като доброто храносмилане е ключът към доброто здраве, важно е да включите храни, богати на маслена киселина във вашата диета, за да подпомогнете храносмилането. Тази киселина подхранва клетките в червата, намалява изтичането на неразградени хранителни частици и помага при възстановяването на стената на лигавицата.

6. Намалява възпалението

Олеиновата киселина е една от основните мастни киселини, с които тялото трябва да се бори с възпалението, особено в стомашно-чревния тракт. Пациентите, страдащи от улцерозен колит, болест на Крон, или други възпалителни чревни заболявания, трябва да включват масло в диетата си. И според Аюрведа маслото има ефект върху ставите и може да помогне за облекчаване на възпалението, смазване на ставите и премахване на сковаността на артритните стави.

7. Подобрява здравето на очите  

Витамин А има способността да подобрява здравето на очите и да предпазва от различни проблеми, свързани със здравето на очите. Този мощен антиоксидант спомага за елиминирането и неутрализирането на свободните радикали, които атакуват макулната клетка. Това на свой ред намалява риска от дегенерация на макулата и развитие на катаракта. Мастната киселина в маслото увеличава съдържанието на този важен витамин в организма, както и други хранителни вещества.

8. Здрава кожа  

Естествените свойства на маслото ще помогнат за поддържане на хидратирането на кожата за дълъг период от време. Сухата кожа ускорява преждевременното стареене, включително бръчки, фини линии и увиснала кожа.