Миди
Мидите са клас водни мекотели, които живеят прикрепени към скали или други обекти, хранят се с планктон, който изсмукват от водата. Тялото на мидите е съставено от глава, туловище и крак. Тя е защитена от една или две симетрични черупки. Черупките са свързани със силно гъвкаво сухожилие, чрез което един или два мускула от вътрешната страна ги отварят или затварят.
Твърдите мидени черупки са изградени предимно от калциев карбонат. Има хиляди видове миди, разпространени из всички морета и океани по света, като част от тях са и сладководни. У нас най-масова е Черната черноморска мида (Mytilus galloprowincialis) (Black Sea Mussel), която за съжаление през последните десетилетия намалява.
Мидите имат невероятен вкус и разнообразие, както и отлични хранителни и диетични качества. Високо се ценят, както от кулинарите, така и от диетолозите. Морските дарове се подразделят на две големи групи – ракообразни и мекотели. Мидите се отнасят към втората група, към която принадлежат още калмарите, октоподите и сепиите.
Популярността на мидите, до голяма степен се дължи на високата хранителна стойност на този мекотели и поддръжката на голям брой полезни за организма витамини и минерали.
Мидите съдържат набор от витамини и минерали:
- витамин В-комплекс ;
- витамин С;
- фолиева киселина;
- фосфор;
- желязо;
- селен;
- манган;
- цинк;
- кобалт.
Няма друг такъв продукт, който може да се сравнява с мидите по съдържанието на селен, манган и витамин В12. Общо 100 грама миди месо предоставят една трета от дневната нужда от витамин С и една четвърт от дневната нужда на желязо!
Защо са полезни миди?
Балансираната редица полезни микроелементи в мидите помагат за борбата с много заболявания:
- Профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Мидите съдържат множество мастни киселини и омега-3. Тези киселини са естествен кардиопротектор, който намалява риска от сърдечни атаки и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.
- Превенция на заболявания на черния дроб (поради високото съдържание на фосфатиди)
- Подобряване на мозъчната активност
- Предотвратяване на артрит;
- Стабилизиране на организма;
- Профилактика на онкологичните заболявания;
- Нормализиране на метаболизма
- Подобряване на храносмилателните процеси (поради гликоген и някои ензими)
- Повишена активност (поради високото съдържание на протеин и цинк);
- Възстановяването на организма след радиационно увреждане;
- За да се стимулират хемопоетични процеси и различни заболявания на кръвта.
- Миди често се използват в различни хранителни режими, както и хранителната стойност на този продукт е с доста високо съдържание на калории - 50-59 калории.
Други ползи от мидите:
- Мидите са богати на полезни мазнини, които съдържат полиненаситени мастни киселини. Тези вещества подобряват мозъчната дейност и стабилизират зрението.
- Мидите са чудесен антиоксидант. Това месо съдържа различни минерали, включително мед, кобалт, йод, магнезий, цинк, около двадесет незаменими аминокиселини и витамини PP, В1, В6, В2, Е, и D.
- Доказано е, че консумацията на миди може да намали риска от рак. В допълнение, мидите перфектно укрепват имунната система.
- Мидите са полезни за нормализиране на обмяната на веществата, стимулират процеса на общо телесно тонизиране и укрепване на имунитета. Месо от миди се препоръчва за различни заболявания на кръвта.
- Мидите съдържа много кобалт, около 10 пъти повече в сравнение с пилешко, телешко и свинско месо.