Нар

68
Калории 
1
Протеини 
17
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Нарът е един от най-старите познати плодове, за които са запазени писмени сведения в много култури и религии. Всъщност той произхожда от Персия и е бил почитан като символ на здраве, плодородие и вечен живот.

Сокът от нар е на наше разположение целогодишно, но пресни нарове можем да си купим в повечето хранителни магазини от септември до януари. Поставени в хладилник в найлонов плик, наровете се запазват в продължение на 2 месеца.

Интересна идея е да поръсите със зърна от нар салатата си като брилянтно цветно, хрупкаво и питателно допълнение.

Заслужава си да включите нар в менюто си, понеже той съдържа ценни фитохимични съединения, флавоноиди и полифеноли, както и мощни антиоксиданти, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Една чаша сок от нар съдържа повече антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и червените боровинки.

 

 

Нарът в медицината

 

Този фантастичен малък плод бива доста коментиран и поради своите лечебни свойства.

Съединения, открити единствено в нара, наричани пуникалгини, оказват изключително благотворно влияние върху сърцето и кръвоносните съдове. Пуникалгините са вид полифеноли с мощно антиоксидантно действие. Те понижават не само холестерола, но и кръвното налягане.

Последните медицински изследвания са проведени върху пациенти със сериозни запушвания на сънната артерия. В продължение на 1 година те приемали по 30 мл. сок от нар ежедневно. В резултат не само, че кръвното налягане на участниците в проучването се понижило с повече от 12%, но и артеросклеротичната плака намаляла с 30 процента. Едновременно с това при втората група участници, които не приемали сок от нар, плаката се увеличила с 9 процента.

При други изследвания е доказано, че мощните антиоксидантни съединения, съдържащи се в рубинения плод, намаляват образуването на тромбоцити и естествено понижават кръвно налягане, предпазвайки ни от сърдечни пристъпи и удари.

Но това не е всичко нарът се оказва и ценен помощник в превенцията и борбата с рака на гърдата, на простатата, на дебелото черво, левкимията и др. 

Заслужава внимание и фактът, че сокът от нар съдържа фитохимични съединения, които стимулират отделянето на серотонин и естроген, помагат при депресивни състояния и водят до увеличаване на костната маса.